• Nouă persoane au fost ucise într-o escaladare tragică a unui miting din India.
  • Oficialii și liderii fermierilor au declarat că patru fermieri au fost uciși când o mașină a ministrului junior de interne a trecut duminică peste aceștia.
  • Mii de fermieri s-au adunat săptămâna trecută la periferia New Delhi.
  • Autoritățile au interzis reprezentanților mai multor partide de opoziție să viziteze regiunea.

După ce nouă persoane au fost ucise într-o escaladare tragică a unui miting care durează de un an din cauza unor reglementări agricole contestate, autoritățile indiene au oprit luni accesul la internet și i-au împiedicat pe liderii politici să meargă într-un oraș din nordul țării pentru a dezamorsa tensiunile, anunță AP.

A intrat cu mașina în ei

Oficialii și liderii fermierilor au declarat că patru fermieri au fost uciși când o mașină a ministrului junior de interne Ajay Mishra a trecut duminică peste aceștia care protestau în orașul Lakhimpur Kheri din Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei.

Mishra a susținut că protestatarii i-au ucis șoferul și trei membri ai partidului de guvernământ Bharatiya Janata Party care se aflau în mașină în timpul violențelor care au izbucnit după incident.

ATENȚIE MATERIAL VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL

„Au fost omorâți în bătaie de fermieri”, a spus Mishra într-o declarație. Potrivit liderilor fermierilor, fiul lui Mishra era în mașină atunci când aceasta a trecut peste protestatari, însă Mishra a respins această afirmație.

În legătură cu uciderea celor patru fermieri, poliția a declarat luni că a reținut șase persoane și a depus plângeri penale împotriva altor 14, inclusiv a fiului ministrului. Potrivit lui Arvind Chaurasia, un oficial districtual de rang înalt, BJP a depus, de asemenea, o plângere penală împotriva fermierilor pentru uciderea membrilor săi și a șoferului vehiculului.

De asemenea, poliția a afirmat că a găsit duminică cadavrul unui jurnalist local în apropierea locului incidentului, deși nu a fost precizat modul în care a fost ucis.

Revoltele sunt constante în India

Revoltele au fost cele mai recente dintr-o serie de demonstrații împotriva legislației agricole care, potrivit fermierilor, le va distruge mijloacele de trai. Demonstrațiile au persistat de când guvernul a aprobat legislația în septembrie anul trecut și au reprezentat una dintre cele mai grave probleme ale premierului Narendra Modi.

Mii de fermieri s-au adunat săptămâna trecută la periferia New Delhi pentru a comemora un an de proteste. Potrivit administrației, măsurile au fost necesare pentru a moderniza agricultura și a îmbunătăți productivitatea prin investiții private. Pe de altă parte, fermierii susțin că normele le-ar distruge profiturile prin eliminarea prețurilor garantate și prin faptul că i-ar forța să își vândă recoltele către întreprinderi la prețuri mai mici.

Un ofițer de poliție, Arun Kumar Singh, a declarat pentru The Associated Press că toate școlile din district au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case, în urma violențelor din Lakhimpur Kheri, la 200 de kilometri sud-est de capitala Uttar Pradesh, Lucknow.

Au interzis intrarea în regiune

De asemenea, autoritățile au interzis reprezentanților mai multor partide de opoziție să viziteze regiunea pentru a vorbi cu fermierii, invocând temeri că acest lucru ar putea exacerba situația.

Prashant Kumar, un ofițer superior de poliție, a declarat că administrația va despăgubi rudele fermierilor uciși și va lansa o anchetă judiciară privind violențele. Liderii fermierilor, pe de altă parte, cer măsuri împotriva ministrului și a fiului său, susținând că Mishra ar trebui concediat.

Fermierii au fost din ce în ce mai furioși ca urmare a deceselor și au mărșăluit în diferite locații, intensificându-și protestele. La New Delhi, Partidul Congresului, aflat în opoziție, a organizat o demonstrație, în timpul căreia unii membri ai partidului s-au luptat cu poliția și au fost în cele din urmă încarcerați.

Demonstrațiile se transformă într-o amenințare pentru BJP-ul lui Modi în timpul campaniei sale de realegere în Uttar Pradesh, statul de referință electorală din India, la începutul anului viitor.

Deși în ianuarie violențele din ianuarie s-au soldat cu moartea unui protestatar și sute de răniți atunci când protestatarii au spart barierele poliției pentru a ataca un fort istoric din Delhi, protestele au fost în mare parte pașnice.

Mii de fermieri au campat la periferia New Delhi de peste un an, iar guvernul și fermierii nu au reușit să abordeze preocupările după mai mult de o duzină de runde de negocieri.