• Noaptea trecută, sute de manifestanți au protestat și peste 600 de persoane au fost arestate în Franța.
  • Avocatul polițistului care l-a împușcat pe Nahel, în vârstă de 17 ani, spune că ofițerul și-a cerut scuze familiei și că este „devastat”. Polițistul a fost acuzat de omor voluntar.
  • Președintele Emmanuel Macron va organiza o nouă ședință de urgență a guvernului după noaptea de proteste, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE 03.01 Nanterre: 9 persoane arestate având asupra lor un bidon și cocktailuri Molotov

Nouă persoane au fost arestate de poliție la Nanterre în timp ce aveau asupra lor un bidon și cocteiluri Molotov, a aflat Le Figaro de la prefectura de poliție.

UPDATE 02.47 95 de persoane arestate la Marsilia

95 de persoane au fost arestate vineri seară la Marsilia, potrivit unor surse din cadrul poliției.

UPDATE 02.41 120 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană

Până la ora 2 dimineața, 120 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană, potrivit Prefecturii de Poliție.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
A.I. POATE SĂ MINTĂ
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

UPDATE 02.36 Gérald Darmanin anunță 471 de arestări în Franța, vizitează poliția din Mantes-la-Jolie

Pe fondul celei de-a patra nopți de revolte în Franța, ministrul de interne a vizitat polițiștii și jandarmii din Mantes-la-Jolie (Yvelines). Un ofițer de poliție a oferit informații actualizate unui jandarm, care a raportat că nivelul de violență a scăzut ușor față de ziua precedentă. „Mult noroc”, le-a suflat șeful poliției franceze jandarmilor prezenți la fața locului, înainte de a anunța cifra de 471 de arestări, dintre care aproximativ o sută la Marsilia.

UPDATE 02.23 Politisti prinsi în timpul unui atac asupra unei secții de poliție din Vaulx

UPDATE 02.07 Situația la Lyon: După miezul nopții, mulți oameni continuă să provoace poliția pe Place Bellecour, s-au observat mișcări de mulțime. Cocktailuri molotov folosite conform poliției

UPDATE 02.02 Ciocniri în Talence lângă Bordeaux

Poliția a fost vizată de revoltă într-un cartier din Talence de lângă Bordeaux, a aflat Le Figaro de la o sursă din poliție. Potrivit mai multor videoclipuri de pe rețelele de socializare, polițiștii ar fi ajuns sub foc de mortar de artificii.

UPDATE 01:58 Incendii în arondismentul 13 din Paris

UPDATE 01.54 Mai multe magazine au fost jefuite la Strasbourg

La Strasbourg, o mașină de poliție a fost avariată în apropiere de Place des Halles, iar mai multe magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte din centrul orașului au fost jefuite, a declarat un jurnalist AFP, după ce un Apple Store a fost vandalizat după-amiază. Aceste revolte au dat naștere la 33 de arestări, potrivit prefecturii Bas-Rhin.

Intrarea în Opera din Strasbourg a fost și ea vandalizată, iar instituția a anunțat anularea spectacolului său de vineri seara: „ Din cauza evenimentelor de astăzi, regretăm să vă informăm că spectacolul Specters d’Europe programat pentru această seară este anulat ”, a scris publicația. Opéra national du Rhin (OnR) pe Twitter.

UPDATE 01.45 În acest moment, sunt deja 270 de arestări, dintre care peste 80 la Marsilia, unde sosesc în acest moment întăriri importante

UPDATE 01.38 Situație scăpată de sub control la Angers. Multe vehicule sunt arse

UPDATE 01.26 Primarul din Marsilia solicită trimiterea „imediată” a întăririlor

Primarul de stânga al Marsiliei, Benoît Payan, a cerut „ trimiterea imediată a unor forțe suplimentare de aplicare a legii ” în fața violențelor și jafurilor din cel de-al doilea oraș al Franței în noaptea de vineri spre sâmbătă.

O companie CRS urmează să sosească peste noapte, a declarat pentru AFP o sursă din poliție. Ministerul de Interne anunțase ceva mai devreme sosirea unui avion de supraveghere al forțelor speciale RAID. „ În Marsilia, scenele de jaf și violență sunt inacceptabile. Condamn cu fermitate totală aceste acte de vandalism și fac apel la Stat să trimită imediat forțe suplimentare de aplicare a legii ”, a scris primarul de stânga Benoît Payan.

Resurse semnificative ale poliției sunt mobilizate vineri în oraș și demonstrația de susținere a familiei lui Nahel și „ împotriva violenței poliției ” a fost interzisă, transportul în comun încetând să mai funcționeze la ora 19.00. Dar multe grupuri de tineri „ foarte mobili ” au aruncat cu proiectile în poliție, în special pe celebra arteră din centru, La Canebière, în timp ce mai multe indicatoare au fost jefuite.

UPDATE 01.23 Primele tensiuni ale nopții la Nanterre

Tensiunile apar în Nanterre, care până acum tăcuse. Un tanc BRI este la fața locului, iar zeci de tineri au fost văzuți mobilizându-se la poalele turnurilor orașului.

UPDATE 01.13 RAID -ul a împușcat un videograf independent cu „beanbags”, muniție folosită de unitățile de intervenție pentru a controla mulțimile.

UPDATE 01.10 Incendiu uriaș în Saint Aignan 45300

UPDATE 01.03 Secția de poliție Bonneuil a fost atacată

UPDATE 01.00 Protestatarii au început să intre cu mașinile în magazine

UPDATE 00.53 Arestarea violentă a unui bărbat în Marsilia, de către RAID

UPDATE 00.52 Centrul Bursa de Valori din Marsilia a fost jefuit

UPDATE 00.51 „Violența nu rezolvă nimic”: apel la calm al lui Mbappé și a echipei nationale de fotbal a Franței

Echipa Franței a luat cuvântul pentru a face apel la calm, într-un comunicat de presă, transmis mai întâi de Benjamin Pavard apoi de Kylian Mbappé.

„Marcați” și „șocați de moartea brutală” a tânărului de 17 ani, jucătorii spun că „nu pot rămâne indiferenți față de circumstanțele în care a avut loc această moarte inacceptabilă”, dar nu susțin nicio „formă” furie pe stradă.

UPDATE 00.28 Poliția a dispersat demonstranții în fața Parlamentului și a Place de la Concorde din Paris

Poliția a dispersat demonstranții în fața Parlamentului și a Place de la Concorde din Paris, a informat ziarul Liberation.

Potrivit acesteia, participanții la acțiunea nedeclarată au fost împinși înapoi pe străzile învecinate, inclusiv pe strada comercială Rivoli. Cu toate acestea, grupurile de manifestanți care au scandat sloganuri anti-poliție și au cerut „dreptate” pentru șoferul de 17 ani ucis de poliție în această săptămână s-au împărțit în grupuri și continuă să se deplaseze prin cartierele centrale ale Parisului. Aproximativ o sută de oameni s-au deplasat spre Palais Garnier (Opera din Paris), lăsând graffiti pe pereți și dând foc urnelor.

UPDATE 00.20 RAID-ul este desfășurat în Lyon

UPDATE 00.11 Mai multe jafuri sunt încă în desfășurare la Marsilia

UPDATE 00.07 Un polițist în civil infiltrat în revolte ar fi fost bătut la Nanterre

UPDATE 00.05 Tensiuni la La Buisserine, în cartierele de nord ale Marsiliei

UPDATE 00:04 Un magazin Sephora a fost jefuit în Marsilia

UPDATE 23.59 Protestatarii atacă un trecător în Bordeaux

UPDATE 23.55 Polițiștii BAC ajung la Marsilia

UPDATE 23.54. Tensiuni puternice identificate la Toulouse/O secție de poliție din Bordeaux a fost atacată de bandiți

Ca și în serile anterioare, Toulouse a cunoscut revolte urbane puternice vineri seara. Mai multe bătăi de cap au marcat seara pe Place du Capitole, potrivit unei surse din poliție. Incendiile au fost declansate si in raioanele Mirail si Bagatelle.

O secție de poliție din Bordeaux este vizată de bandiți, care au aruncat un proiectil care fumează înăuntru. Patru forțe de menținere a păcii sunt blocați la primul etaj, potrivit unei surse din poliție.

UPDATE 23.50. În Marsilia, un magazin de arme a fost jefuit, potrivit ziarului Le Figaro

În plus, participanții la pogromuri au spart vitrinele diferitelor magazine, mai multe buticuri au fost jefuite, inclusiv un magazin de bijuterii. Este imposibil de precizat prejudiciul exact, întrucât revoltele nu fac decât să se intensifice și în rețea apar cadre cu tot mai multe episoade de vandalism și jaf. Revoltații au incendiat mașini și au lovit polițiștii cu obiecte pirotehnice.

Potrivit canalului BFMTV, 50 de persoane au fost deja reținute la Marsilia. Pe străzile orașului a fost văzut un polițist RAID.

UPDATE 23.45. Haos total pe străzile din Marsilia. Multe magazine au fost jefuite, precum și un magazin de arme

UPDATE 23.40. Marsilia, secția de poliție este atacată

UPDATE 23.30. Întreruperea legăturilor de autobuz și tramvai între Elveția și Franța

Liniile dintre Elveția și Franța au fost întrerupte vineri de la ora 19.30, Parisul având decizia de a întrerupe circulația autobuzelor și tramvaielor în țară din cauza revoltelor, a anunțat Geneva Public Transport.

„Din cauza evenimentelor care au loc în Franța de câteva nopți, autoritățile franceze au dispus oprirea totală a transportului public în teritoriu de la ora 21.00”, a scris tpg într-un comunicat de presă.

UPDATE 23.10. Se instalează baricade în jurul Consiliului Constituțional din Paris

UPDATE 23.00. Protestatarii au încercat să jefuiască un magazin de bijuterii din Marsilia. Situație extrem de tensionată în Marsilia

Știre inițială

917 persoane au fost arestate joi seara în Franța în urma protestelor, a anunțat ministrul de interne Gérald Darmanin la postul TF1. Vârsta medie a celor arestați era de 17 ani, a precizat el.

Protestatarii au construit baricade, au utilizat focuri de artificii și au atacat poliția cu acestea, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în timpul confruntărilor care au avut loc pe străzile Franței în cursul nopții. Tensiunile au crescut ca urmare a șocului național generat de împușcăturile respective.