• Trei incendii uriașe fac ravagii în Grecia.
  • Flăcările amenință mai multe orașe.
  • Focul de pe insula Evia a provocat deja 1400 de evacuari pe barca.

Grecii sunt nevoiți să-și abandoneze locuințele ca să scape de flăcări. Incendiile continuă să amenințe mai multe localități, iar una din cele mai mari insule a fost despărțită în două de foc.

Care este situația în insula Evia?


Trei incendii uriașe fac ravagii în Grecia, unde și au tăiat efectiv insula Evia în două zone. Este a doua insulă ca mărime din Grecia, traversată de un zid de foc de 30 de km, iar autoritățile se pregătesc să evacueze localnici și turiști din zona stațiunii Pefki cu mai multe ambarcațiuni, pregătite în zonă. Focul de pe insula Evia a provocat deja 1.400 de evacuari pe barca, după ce au fost tăiate toate căile de comunicație.

Care este situația în restul țării?

Flăcările au ajuns până în apropierea Atenei, pe muntele Parnitha, unde au făcut mii de oameni să-și abandoneze locuințele. Vântul puternic a împins incendiul în suburbia Thrakomakedones, unde au ars mai multe locuințe, iar localnicii au incercat sa stinga focul cu găleți cu apă. Incendiile au izbucnit în mai multe zone ale țării, iar în ultimele 10 zile au fost mistuite peste 56 de mii de hectare de pădure și vegetație. Oficialii eleni vorbesc de o catastrofă biblică, în timp ce evacuările sunt de ordinul miilor în Peloponez, la Mani și Ilia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ce șanse au grecii să oprească această devastare, mai ales că au primit și ajutor internațional?

Totul depinde de vântul puternic și de umiditatea scăzută. Peninsula Attica nu prezintă vânt puternic și a fost redeschisă o autostradă care leagă Atena de nordul țării. Grecia trece însă printr-o vară fără precedent în ultimii 30 de ani, iar numărul efectivelor mobilizate este de 1450 de pompieri, ajutați de 15 avioane, unele sosite din străinătate. Situația din Grecia si din Turcia este relaționată de anumiți experți cu încălzirea climatică. În ambele țări au murit până acum 10 oameni, în total, iar in Turcia, din fericire, ploaia le-a oferit un răgaz pompierilor la Manavgat, dar încă mai au de luptat cu focare din zona turistică din Mugla.