• Papa Francisc a oficiat sâmbătă, la Vatican, tradiționala slujbă din ajunul Crăciunului pentru catolicii din întreaga lume, în timpul căreia a transmis un mesaj.
  • Referindu-se aparent la războiul din Ucraina și la alte conflicte, el a spus că nivelul de lăcomie și foamea de putere sunt atât de mari, încât unii vor „să își mănânce chiar și vecinii” .
  • Papa, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru.

Papa Francisc a oficiat sâmbătă, la Vatican, tradiționala slujbă din ajunul Crăciunului pentru catolicii din întreaga lume, în timpul căreia a transmis un mesaj. Referindu-se aparent la războiul din Ucraina și la alte conflicte, el a spus că nivelul de lăcomie și foamea de putere sunt atât de mari, încât unii vor „să își mănânce chiar și vecinii” , scrie Reuters.

Papa, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza COVID.

Alte mii s-au aflat afară, în Piaţa Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe Francisc să stea în picioare perioade lungi de timp, astfel că a delegat un cardinal ca principal celebrant la altarul celei mai mari biserici din creştinătate.

Papa a stat la marginea altarului în cea mai mare parte a slujbei, iar predica sa s-a axat pe tema lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri. El i-a îndemnat pe oameni să privească dincolo de consumerismul care a ,,împachetat” sărbătoarea, să îi redescopere sensul şi să îşi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

,,Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile” , a spus el. ,,Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi! ‘

De la invazia Rusiei în ţara vecină, în februarie, Francisc s-a pronunţat împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puţin de două ori pe săptămână, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată.

El nu a menţionat în mod special Ucraina.

,,Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere… „.

,,Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate” , menţionând, de asemenea, ,,copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi” .

Făcând o paralelă între pruncul Iisus, născut într-o iesle, şi sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: ,,În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu devine prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa cauzată de goana lacomă după posesie şi consum” .

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit săptămâna trecută 86 de ani şi, în afară de afecţiunea de la genunchi, pare să aibă o stare generală de sănătate bună.

Duminică, el va rosti binecuvântarea şi mesajul ,,Urbi et Orbi” (către oraş şi lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de oameni care se vor afla în piaţă.