Oficialii din Haiti au confirmat că cel puțin 1.297 de persoane au murit după ce un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, a a avut loc sâmbătă.

Salvatorii caută cu disperare printre dărâmături pentru a găsi supraviețuitori.

Case, biserici și școli se numără printre clădirile distruse de cutremur, în timp ce unele spitale sunt copleșite de numărul mare de persoane rănite.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit autorităților, ar fi vorba de cel puțin 5.700 de răniți, însă numărul persoanelor dispărute este în continuare necunoscut.

Dezastrul agravează problemele cu care se confruntă această țară săracă, aflată deja într-o criză politică după asasinarea președintelui său luna trecută.

Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată locuitori care încearcă cu disperare să scoată victimele din clădirile distruse.

„Străzile sunt pline de țipete”, a declarat pentru New York Times arhidiaconul Abiade Lozama, șeful unei biserici anglicane din Les Cayes. „Oamenii caută, pentru cei dragi sau pentru resurse, ajutor medical, apă”.

Premierul Ariel Henry a declarat stare de urgență pentru o lună și a îndemnat populația să „dea dovadă de solidaritate”.

„Cel mai important lucru este să recuperăm cât mai mulți supraviețuitori de sub dărâmături”, a mai spus el.

Președintele american Joe Biden a declarat că a autorizat un „răspuns imediat al SUA” prin intermediul USAID. De asemenea, ONU a declarat că sprijină eforturile de salvare.

Republica Dominicană, țara vecină, s-a oferit să trimită alimente și echipamente medicale, iar Cuba ar fi trimis, de asemenea, peste 250 de medici.

Jerry Chandler, șeful agenției de protecție civilă din Haiti, a declarat duminică că în departamentul de sud, unde se află Les Cayes, aproximativ 1.500 de case au fost complet distruse și 3.000 au fost avariate.

El a avertizat că furtuna tropicală Grace, care se apropie de țară, este „probabil să înrăutățească situația” în zilele următoare.

Papa Francisc a oferit rugăciuni pentru victime în timpul unui discurs de duminică și și-a exprimat speranța că ajutoarele vor ajunge în curând.

Cutremurul din 2010 din Haiti a ucis peste 200.000 de persoane și a provocat pagube importante infrastructurii și economiei țării.