• Ministerul iranian al Apărării a declarat că una dintre uzinele sale a fost atacată de drone în orașul Isfahan.
  • Acesta nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.
  • Iranul și Israelul sunt angajate într-un război din umbră de peste un deceniu, care a inclus atacuri secrete asupra instalațiilor militare și nucleare iraniene.

Dronele au atacat sâmbătă seară o fabrică de apărare iraniană din orașul central Isfahan, a anunțat agenția de presă de stat IRNA, relatează presa internațională.

Raportul agenției de știri a Republicii Islamice a inclus o declarație a Ministerului Apărării care a precizat că atacul a avut loc sâmbătă noapte și a provocat pagube minore la un acoperiș. Trei drone au fost doborâte de apărarea aeriană iraniană, a precizat aceasta.

Ministerul nu a precizat cine este suspectat de comiterea atacului.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Separat, televiziunea de stat iraniană a anunțat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz din nord-vestul țării. Acesta a precizat că nu se cunoaște încă cauza, în timp ce a prezentat imagini cu pompierii care încearcă să stingă incendiul.

Iranul și Israelul sunt de mult timp angajate într-un război din umbră care include atacuri secrete asupra instalațiilor militare și nucleare iraniene.

Anul trecut, Iranul a declarat că un inginer a fost ucis și un alt angajat a fost rănit într-un incident inexplicabil la baza militară și de dezvoltare de arme Parchin, la est de capitala Teheran. Ministerul a spus că a fost vorba de un accident, fără a da alte detalii.

Parchin găzduiește o bază militară unde Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că suspectează Iranul că testează declanșatori explozivi care ar putea fi utilizați în arme nucleare.

Iranul acuză Israelul

În aprilie 2021, Iranul a acuzat Israelul că a atacat instalația sa nucleară subterană de la Natanz, ceea ce i-a afectat centrifugele.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar presa israeliană a relatat pe larg că țara sa a orchestrat un atac cibernetic devastator care a provocat o pană de curent la instalația nucleară. Oficialii israelieni recunosc rareori operațiunile desfășurate de unitățile militare secrete ale țării sau de agenția de informații Mossad.

În 2020, Iranul a acuzat Israelul de un atac sofisticat care i-a ucis principalul său om de știință în domeniul nuclear.

Iranul a insistat întotdeauna asupra faptului că programul său nuclear are scopuri pur pașnice. Agențiile de informații americane, țările occidentale și Agenția Internațională pentru Energie Atomică au declarat că Iranul a avut un program organizat de arme nucleare până în 2003.

Cel mai înalt oficial nuclear al ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat recent că Iranul are suficient uraniu puternic îmbogățit pentru a construi ,,mai multe” arme nucleare dacă dorește acest lucru.

Eforturile de a revigora un acord încheiat în 2015 cu puterile mondiale, care limita activitățile nucleare ale Iranului, au eșuat anul trecut. SUA și Israelul s-au angajat să împiedice Iranul să obțină arme nucleare și niciuna dintre ele nu a exclus o acțiune militară.