• Moneda de 50 de pence îl înfățișează pe regele Charles (Carol) al III-lea fără coroană și cu fața spre stânga, în conformitate cu tradiția ca fiecare monarh succesiv să schimbe profilul.
  • Monedele vor fi puse în circulație până la sfârșitul anului, iar anul viitor vor fi bătute și alte monede cu aceeași imagine.
  • Monedele existente cu Regina Elisabeta a II-a vor rămâne în circulație până când vor fi eliminate în mod natural.

Primele monede britanice care prezintă imaginea regelui Charles au fost prezentate de Monetăria Regală, portretul noului monarh fiind orientat în direcția opusă celei a mamei sale, regina Elisabeta, conform tradiției, potrivit Reuters.

Imaginea regelui va putea fi văzută începând din decembrie pe monedele de 50 de pence pe măsură ce acestea vor intra treptat în circulaţie pentru a răspunde cererii.

Între timp, monetăria va lansa luni, 3 octombrie, de la ora locală 9:00, o serie de monede memoriale pentru a comemora viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

Recomandări

SZIJJARTO APĂRĂ LUMEA DE UN RĂZBOI MONDIAL
SCHOLZ ESTE DE ACORD CU MACRON
VON DER LEYEN NU RENUNȚĂ LA MELONI
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Chipul regelui va apărea iniţial pe o monedă specială de 5 lire şi pe una 50 de pence pentru comemorarea reginei.

,,Clienţii vor putea primi gama comemorativă începând din octombrie şi apoi ne aşteptăm ca moneda memorială de 50 de pence care va intra în circulaţie să intre probabil în uz începând din decembrie” , a declarat pentru agenţia de presă PA Nicola Howell, director comercial la Monetăria Regală.

Efigia regelui a fost creată de sculptorul Martin Jennings şi a fost aprobată personal de Charles, a precizat Monetăria. Conform tradiţiei, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcţia opusă faţă de cel al reginei Elisabeta a II-a.

Charles a urmat tradiţia generală în ceea ce priveşte monedele britanice

Chris Barker de la Muzeul Monetăriei Regale a declarat pentru PA: ,,Charles a urmat tradiţia generală pe care o avem în ceea ce priveşte monedele britanice, mergând de fapt până la Charles al II-lea, ca monarhul să fie reprezentat în direcţia opusă comparativ cu predecesorul său” . El a descris portretul ca fiind ,,demn şi graţios, reflectând anii săi în serviciu” .

Potrivit The Guardian, inscripţia în limba latină din jurul efigiei va fi ,,Charles III : D : G : REX : F : D : 5 pounds : 2022” care s-ar traduce : ,,Regele Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei„.

Reversul monedei comemorative de 5 lire prezintă două portrete noi ale reginei Elisabeta a II-a. Designul a fost creat de artistul John Bergdahl, în colaborare cu Monetăria Regală.

Reversul monedei de 50 de pence prezintă un design care a apărut iniţial la încoronarea reginei, în 1953.

Cu sediul în Llantrisant, în Ţara Galilor de Sud, Monetăria Regală a prezentat Familia Regală pe monede de peste 1.100 de ani, documentând fiecare monarh de la Alfred cel Mare.

,,Monetăriei regale i-a fost încredinţată sarcina de a realiza monede cu efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea. Deşi tehnologia a progresat, continuăm să onorăm măiestria britanică transmisă de-a lungul secolelor. Echipa noastră de modelatori, producători de unelte şi gravori calificaţi se va asigura ca efigia regelui să fie reprodusă fidel pe milioane de monede” , a declarat Anne Jessopp, directorul executiv al Monetăriei Regale.