• Primul zbor al B-21 Raider este programat pentru 2023.
  • Aeronava va putea zbura până la 15.000 de metri. Trebuie spus că noul model are calități de invidiat.
  • Pentagonul va achiziționa cel puțin 100 de modele ale noului bombardier, la un cost estimat de 700 de milioane de dolari, adică 657 de milioane de euro.

SUA se laudă cu noul bombardier strategic stealth B-21 Raider, un avion capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune, utilizând de asemenea armament clasic, potrivit presei franceze.

Pentagonul intenţionează să se doteze cu cel puţin 100 de modelele, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei Aeriene a SUA, Ann Stefanek. Aparatul de zbor, care urmează să fie prezentat vineri la Palmdale, în California, îşi va efectua primul zbor în 2023.

B-21, coloana vertebrală a forţelor de bombardament

B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume” , spune Stefanek.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Avionul, care ar urma să coste aproximativ 700 milioane de dolari, este primul bombardier comandat de armata americană de mai multe decenii. El urmează să înlocuiască progresiv modelele B-1 şi B-2, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului rece.

Avionul B-21 va deveni astfel un element-cheie al triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Flota de bombardiere permite SUA să fie flexibile în materie de descurajare nucleară şi oferă o garanţie în caz de probleme altor piloni” ai acestei forţe de lovire, a explicat Amy Nelson, expertă.

Tehnici şi materiale încă nedivulgate publicului

Armata americană nu doreşte să dezvăluie prea multe informaţii despre capacităţile avionului B-21, ale cărui multe caracteristici tehnice rămân secrete.

Bombardierul va oferi în special posibilitatea de a fi pilotat fără echipaj la bord. Armata americană nu a luat totuşi nicio decizie încă pentru a zbura fără echipaj” , precizează oficialii.

,,B-21 este mult mai lucrat decât predecesorii săi, modern cu adevărat„. Contrar aparatului bombardierului B-2, avionul are o ,,capacitate dublă” . Poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare ca şi cu armament convenţional. Poate de asemenea ,,să lanseze rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune” .

O aeronavă invizibilă de ultimă generație”

La fel ca majoritatea modelelor recente din armata americană, în special avioanele de vânătoare F-22 şi F-35, aparatul B-21 va fi invizibil.

Această tehnologie, care permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de mai multe decenii.

Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion invizibil de nouă generaţie” , care utilizează ,,noi tehnici şi materiale” încă nedivulgate publicului.

A fost numit, Raider , după numele primului raid american asupra orașului Tokyo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942.