• Joe Biden: „Americanii pot avea încredere că sistemul bancar este în siguranță” .
  • Wall Street a început în scădere ziua de luni după un weekend tumultuos.
  • Silicon Valley Bank a trecut de la o capitalizare de 45mld $ la una de sub 5mld$.

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA. Este al doilea faliment bancar din acest weekend.

Vineri, Silicon Valley Bank a fost de asemenea închisă. Deși colapsul celor două bănci ar putea declanșa un haos financiar, Joe Biden spune că situația este sub control.

Două bănci americane intră în colaps în decurs de doar 3 zile. Este cel mai mare eșec bancar din istoria Statelor Unite, după cel de la Washington Mutual din 2008. Autoritățile de reglementare din SUA au închis Silicon Valley Bank, o instituție financiară cu active de peste $200 miliarde de dolari.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Deși consecințele unui colaps al băncii pot fi foarte serioase și poate declanșa un haos financiar,
președintele Joe Biden spune că situația este sub control, nimeni nu-și va pierde locul de muncă și că toată lumea să respire.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: Americanii pot avea încredere că sistemul bancar este în siguranță. Depozitele vor fi acolo atunci când aveți nevoie de ele. Întreprinderile mici din întreaga țară cu conturi de depozit la aceste bănci pot respira mai ușor, știind că vor putea să-și plătească angajații și să-și plătească facturile, iar angajații lor care muncesc din greu pot respira mai ușor.

Voi cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să consolideze regulile pentru bănci pentru a face mai puțin probabil ca acest tip de eșec bancar să se întâmple din nou.”

Clienţii britanici ai Silicon Valley Bank pot răsufla uşuraţi. Prin intermediul unui plan de salvare facilitat de Guvernul de la Londra şi Banca Angliei, filiala britanică a băncii falimentare americane a fost achiziaţionată
de către HSBC. Silicon Valley Bank a fost cumpărată de banca britanică HSBC, ce asigură securitatea depozitelor în valoare de 6,7 miliarde de lire sterline.

Cancelarul Jeremy Hunt a spus că unele dintre cele mai promițătoare” companii din țară au banii lor acolo, ceea ce a împins procesul rapid de luare a deciziilor. Hunt a adăugat că, deși situația ar trebui monitorizată, sistemul bancar din Marea Britanie este „extrem de sigur” .

Jeremy Hunt, cancelarul Marii Britanii: „Unele dintre cele mai promițătoare și importante companii de tehnologie și știință a vieții au avut banii lor la Silicon Valley Bank în filiala lor din Marea Britanie. Așa că am lucrat în weekend, am fost în contact constant cu guvernatorul Băncii Angliei, cu Autoritatea de reglementare prudențială, cu prim-ministrul, pentru a găsi o soluție.

Prim ministrul Mării Britanii Rishi Sunak și-a reiterat sprijinul pentru firmele de tehnologie din Marea Britanie, după eșecul istoric de vineri al Silicon Valley Bank, dar a spus că vor exista mai multe detalii în viitor.

Rishi Sunak, prim-ministru: Vom avea ceva de spus foarte curând. Dar vom continua să susținem sectorul nostru tehnologic care bate lumea și toate locurile de muncă înalt calificate pe care le susține. Și, de asemenea, oamenii ar trebui să fie asigurați că sistemul nostru financiar global este sănătos și nu există nimic de îngrijorare acolo. Dar aș spune că vom avea ceva de spus foarte curând. Am lucrat intens la acest lucru în weekend.

Acțiunile Wall Street scad în continuu. Western Alliance Bancorporation scad cu 75% iar Acțiunile First Republic Bank scad cu 65% la deschidere.