- Bolnavii care au nevoie de un transplant, au mai multe șanse să-l primească dacă sunt vaccinați anti-COVID.
- Deși deocamdată este doar o recomandare, ea ar putea deveni o regulă în Statele Unite.
De ce iau medicii din SUA această decizie
Bolnavii care urmează să facă un transplant sunt mult mai predispuși și mai slabi în fața virusului COVID-19. Din acest motiv, Societatea Americană de Transplant a studiat cât de ridicate sunt pericolele pentru aceste persoane în eventualitatea în care se infectează.
Se estimează că probabilitatea de deces din cauza COVID-19 la pacienții care primesc transplanturi este de până la 20-30%.
Prin urmare, șansele de supraviețuire ale unei persoane transplantate care se infectează este mult mai mare în cazul persoanelor care s-au vaccinat înainte de a face transplantul, față de cele nevaccinate. Specialiștii sunt de părere că organul care va ajunge la o persoană care poate trăi cât mai mult timp.
Au existat și cazuri concrete până acum, s-au refuzat transplanturi pe criteriul vaccinării
Răspunsul este afirmativ. Unei femei din Colorado, SUA i s-a refuzat efectuarea unui transplant renal deoarece nu a acceptat să primească vaccinul COVID-19.
Motivele pentru care a refuzat vaccinarea au fost de natură religioasă. Ea a fost anunțată că poate fi menținută doar pe lista de așteptare pentru transplant doar dacă se vaccinează în următoarele 30 de zile.
Această femeie se simțea ofensată din punct de vedere legal și a expediat o scrisoare publică prin care spunea despre faptul că statul o condamnă la moarte.
Numele ei este, Leilani Lutali, iar aceasta a refuzat vaccinul spunând că: „Există această politică pusă în aplicare pentru ceva ce s-ar putea întâmpla, față de faptul că nu primesc un transplant, care ar putea duce 100% la sfârșitul vieții mele.”