• Președintele regiunii Madrid a permis organizarea unui concert cu 5.000 de spectatori, sâmbătă seara, în capitala Spaniei.
  • Evenimentul controversat a avut loc, în ciuda unei creșteri recente a infecțiilor cu Covid-19.
  • Organizatorul concertului a declarat că evenimentul a fost planificat cu atenție și a respectat pe deplin directivele.

Președintele regiunii Madrid spune că spectacolul lui Raphael a respectat „scrupulos” restricțiile Covid.

El a apărat decizia de a permite tuturor celor 5.000 de persoane să asiste la un concert în capitală, sâmbătă seara, în ciuda unei creșteri recente a infecțiilor cu Covid-19 și a temerii că perioada festivă ar putea propulsa Spania într-un al treilea val de pandemie.

Concertul, organizat de cântărețul spaniol Raphael pentru a marca 60 de ani de spectacol, a avut loc la WiZink Center din capitală. A venit la o zi după ce ministrul spaniol al sănătății a cerut prudență maximă. „Am putea fi la începutul unui al treilea val dacă nu luăm măsurile adecvate”, a spus el.

Concertul a întâmpinat critici grele pe rețelele de socializare, mulți oameni au fost șocați să afle că i s-a permis să aibă loc, în mijlocul pandemiei.

Isabel Díaz Ayuso, președintele regional al Madridului, a declarat că concertul a respectat „scrupulos” restricțiile Covid, care obligă locurile să funcționeze la cel mult 40% din capacitatea lor totală.

Ea a spus că imaginile de pe rețelele de socializare sunt înșelătoare și că Centrul WiZink funcționează la 30% din capacitatea sa.

„Dacă rata infecției crește la Madrid, vom suspenda aceste spectacole”, a spus ea. „Dar mai multe cazuri sunt înregistrate la adunări private.”

Organizatorul concertului a declarat că evenimentul a fost planificat cu atenție și a respectat pe deplin directivele de sănătate ale regiunii Madrid.

Într-un tweet, a subliniat că accesul a fost eșalonat, că au fost folosite măști și gel dezinfectant, că aerul a fost schimbat la fiecare 12 minute și oamenilor li s-a luat temperatura.

Organizatorul a mai spus că centrul funcționează la 30% din capacitatea sa de 17.000 de spectatori.

Raphael urmează să susțină duminică seara un alt concert în același loc.

Sâmbătă, în două tweet-uri, cântărețul a scris: „În sfârșit a venit ziua noului meu spectacol … Vă voi dedica toate melodiile care ne-au însoțit de-a lungul primilor 60 de ani împreună. Vreau să vă îmbrățișez pe toți cu muzica care ne-a adus întotdeauna împreună. Vă iubesc până la moarte!”

Guvernul regional din Madrid, care permite barurilor și restaurantelor să rămână deschise de Crăciun și Anul Nou, a declarat vineri că a luat decizia „foarte dureroasă” de a limita la șase persoane întrunirile festive private .

Prima rundă a programului de vaccinare din Spania – pentru lucrătorii din domeniul sănătății, personalul și rezidenții caselor de îngrijire și cei cu probleme grave de sănătate – este de așteptat să înceapă pe 27 decembrie.

Până în prezent, Spania a înregistrat 1.797.236 de cazuri de virus și 48.926 de decese.