Liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis armata țării în zonele afectate recent de ploile abundente, relatează presa de stat citată de BBC.

Peste 1.000 de locuințe au fost avariate și aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate în urma inundațiilor produse de ploile abundente, a raportat televiziunea de stat la începutul acestei săptămâni.

Măsura liderului nord-coreean vine pe fondul îngrijorărilor legate de o criză economică și de lipsa de alimente.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Terenurile agricole au fost afectate, iar Kim Jong-un a declarat în iunie că țara se confruntă cu o situație alimentară „tensionată”.

El a spus atunci că sectorul agricol nu a reușit să își atingă obiectivele privind cerealele din cauza taifunurilor de anul trecut, care au provocat inundații, și că multe vor depinde de recolta din acest an.

Imagini de la televiziunea de stat KCTV au arătat case inundate până la acoperișuri, precum și poduri și căi ferate avariate în provincia estică Hamgyong de Sud. Aceasta a mai spus că aproximativ 17 kilometri de drumuri și poduri au fost avariate.

În raport se mai preciza că „sute de hectare de terenuri agricole” sunt sub ape, deoarece digurile râurilor s-au prăbușit, relatează agenția de știri AFP.

Comisia militară centrală a Partidului Muncitorilor a organizat joi o reuniune pentru a discuta despre recuperarea în urma dezastrului, a declarat agenția oficială de știri KCNA.

Kim Jong-un nu a participat la reuniune, dar oficialii partidului au transmis mesajul său potrivit căruia armata ar trebui să asigure proviziile necesare în regiune, a precizat KCNA.

Având în vedere că solul este deja saturat, ploile viitoare ar putea provoca și mai multe pagube.

Ploi abundente au fost prognozate până la 10 august, iar zonele estice ar urma să fie afectate în mod special, potrivit agenției meteorologice a țării.

Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni internaționale, impuse din cauza programului său nuclear.

De asemenea, țara și-a închis granițele pentru a limita răspândirea COVID-19, ceea ce a dus la prăbușirea comerțului cu China, de care Coreea de Nord se bazează pentru alimente, îngrășăminte și combustibil.

Coreea de Nord a suferit o foamete la nivel național în anii 1990, după ce căderea Uniunii Sovietice a lăsat-o fără un ajutor crucial. Numărul total al persoanelor care au murit de foame în acea perioadă nu este cunoscut, dar estimările merg până la trei milioane.