• Un cutremur puternic a zguduit sud-vestul Mexicului, în apropiere de stațiunea balneară Acapulco.
  • Cutremurul a provocat moartea a cel puțin unui bărbat.
  • Numeroase clădiri și locuințe au fost distruse.
  • Au fost raportate și căderi masive de piatră care au afectat drumurile.

În noaptea de marți spre miercuri, un cutremur puternic a zguduit sud-vestul Mexicului, în apropiere de stațiunea balneară Acapulco, provocând moartea a cel puțin unui bărbat strivit de un stâlp care s-a prăbușit peste el. Cutremurul a provocat numeroase căderi de piatră și distrugeri de clădiri, potrivit autorităților, relatează France24.

Seismul cu magnitudinea de 7,1 grade, care s-a produs la 11 mile nord-est de Acapulco, în statul Guerrero. Acesta a clătinat dealurile orașului, dezrădăcinând copaci și aruncând pietre uriașe pe șosele. Un individ a fost ucis de un stâlp care s-a prăbușit peste el, potrivit guvernatorului statului, Hector Astudillo. El și alți oficiali au declarat în prealabil că seismul, care a cauzat perturbări ale energiei electrice în numeroase state, însă nu a produs pagube grave decât în regiunea de lângă Acapulco. Acapulco se află la aproximativ 375 de kilometri sud de Mexico City, capitala Mexicului.

Cutremurul, potrivit declarațiilor președintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, nu a provocat pagube substanțiale în Guerrero, în statul adiacent Oaxaca, în Ciudad de Mexico sau în altă parte.

În cartierul Roma Sur din centrul orașului Mexico City s-au stins luminile, iar locuitorii îngroziți au ieșit în fugă, unii în pijamale, potrivit unui martor Reuters. În timpul unei ploii torențiale, localnicii s-au strâns aproape, ținând în brațe copii mici sau animale de companie.

„A fost îngrozitor. De fiecare dată când se întâmplă așa ceva îmi amintește de cutremurul din 1985”, a precizat Yesmin Rizk, un rezident din Roma Sur în vârstă de 70 de ani. În 1985, un cutremur uriaș a lovit Mexico City, omorând mii de oameni.

1,6 milioane de oameni afectați

Cutremurul a afectat 1,6 milioane de persoane din Ciudad de Mexico, din statul vecin Mexico și din statele Guerrero, Morelos și Oaxaca, după cum a anunțat compania de electricitate de stat mexicană Comision Federal de Electricidad.

Serviciul de supraveghere geologică al SUA (USGS) a anunțat că cutremurul, inițial înregistrat la o magnitudine de 7,4 și retrogradat apoi la 7,1, a fost unul la o adâncime destul de mică, de doar 20 de kilometri, ceea ce ar fi putut să amplifice impactul zguduirii.