- Ucrainenii au solicitat discuţii la nivel de experţi şi cu Ministerul Transporturilor, şi cu Ministerul Mediului, şi pe alte paliere.
- Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri inflamaţi şi hotărâţi fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit, spune Klaus Iohannis despre cazul Bâstroe.
- Acesta spune că situaţia trebuie verificată la faţa locului, împreună cu partea ucraineană.
Ucrainenii au solicitat discuţii la nivel de experţi şi cu Ministerul Transporturilor, şi cu Ministerul Mediului, şi pe alte paliere. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri inflamaţi şi hotărâţi fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit, spune Klaus Iohannis despre cazul Bâstroe.
„Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, însă nu trebuie să amestecăm îngrijorarea şi măsurile concrete pentru prezervarea biosferei cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal Bâstroe se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înţelegeri internaţionale şi trebuie respectate de toate părţile. Pentru a şti ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat. Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă în fapt acolo. Unii politicieni de la noi cred că au sismţit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spaţiul românesc, probabil în vederea alegerilor de anul viitor” , a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta spune că situaţia trebuie verificată la faţa locului, împreună cu partea ucraineană.
„Ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de experţi şi cu Ministerul Transporturilor, şi cu Ministerul Mediului, şi pe alte paliere. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri inflamaţi şi hotărâţi fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit. Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreţinere şi nu pentru altceva, acuma dacă este aşa sau nu e bine să se verifice, dar cred că este bine să se verifice împreună cu ei, până la urmă este teritoriu naţional ucrainean, şi cred că este foarte bine ca politicienii noştri înainte să ţină discursuri inflamate să lase experţii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să se discute în bilateral, dar şi cu CE pentru a lua măsurile care se impun” , a mai spus şeful statului.
Iohannis crede că acesta nu este un moment potrivit „să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte, ei acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin” .
„Nu mă ânţţelegeţi greşit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu pot să cred că este bine să ne ambalăm fără să ştim exact despre ce vorbim aici. Multe declaraţii care s-au făcut în ultimele zile sunt şi nepotrivite şi neproductice. Cei preocupaţi, să aştepte până când experţii se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează şi vin cu un plan de măsuri” , a mai spus preşedintele.