• Gantz spune că Israelul îi va elimina pe cei care îl amenință.
  • Sistemele de apărare aeriană ale IDF funcționează.
  • Premierul Lapid spune că operațiunea Israelului în Gaza „va dura atât timp cât este nevoie”.

UPDATE 00:13

Alaa Qaddoum, o fetiță de cinci ani, a fost ucisă în timpul primei serii de atacuri israeliene asupra cartierului al-Shuja’iya. Ea a fost ucisă împreună cu tatăl ei, Abdullah, în timp ce fratele ei a suferit răni, potrivit unchiului ei.

Vorbind pentru Al Jazeera, Mohammad Abu Jabal a declarat că Alaa ieșise cu tatăl și fratele ei la un supermarket, când motocicleta pe care se aflau a fost lovită în timpul unui atac israelian.


Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a declarat într-o declarație că este profund îngrijorat de escaladarea conflictului dintre Israel și grupurile armate palestiniene din Fâșia Gaza.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ministrul israelian al Apărării și secretarul american al Apărării vorbesc despre operațiunea din Gaza

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a vorbit vineri seară cu omologul său american, Lloyd Austin. Potrivit lui Gantz, el l-a informat pe Austin despre operațiunea din Fâșia Gaza, spunând că Israelul se apără pe sine și pe cetățenii săi.

UPDATE 23:27

După primele lovituri israeliene, câteva sute de persoane s-au adunat în fața morgii de la principalul spital Shifa din orașul Gaza. Unii au intrat pentru a-i identifica pe cei dragi, dar au ieșit în lacrimi.

Între timp, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că spitalele sunt pregătite și pregătite să se ocupe de pacienții care sosesc în întreaga Fâșie, în timp ce numărul răniților a crescut rapid.

UPDATE 23:14

Marșul militanților Jihadului Islamic la Jenin continuă.

UPDATE 23:02

Youmna Elsayed de la Al Jazeera, care transmite din Gaza, a declarat că civilii palestinieni din enclavă au puține opțiuni de refugiu în fața loviturilor israeliene. „Zece persoane au fost ucise în loviturile aeriene israeliene, inclusiv copii. Un copil de cinci ani și fratele ei de șase ani sunt în stare critică. Tatăl ei a fost de asemenea rănit”, a declarat ea.

„De obicei, acestea sunt victimele care sunt la fiecare escaladare, la fiecare război. Locuitorii, cetățenii, civilii, sunt cei care plătesc prețul”. Elsayed a precizat că prima lovitură israeliană de vineri a lovit o clădire rezidențială dintr-un cartier „foarte populat” din centrul orașului Gaza.

UPDATE 22:50

Agenția de știri palestiniană Maan l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, care a declarat că rezistența palestiniană își exercită acum dreptul de a „răspunde crimelor ocupației împotriva poporului nostru palestinian”.


Scriitoarea și activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din vestul Fâșiei Gaza, a declarat că a auzit patru-cinci bubuituri puternice când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

UPDATE 22:49

Institute for Middle East Understanding (IMEU), un grup de reflecție cu sediul în SUA care susține drepturile palestinienilor, a declarat că atacarea palestinienilor este o modalitate prin care premierul israelian Yair Lapid își consolidează sprijinul înaintea alegerilor israeliene din noiembrie.

„Nu se poate pune sub semnul întrebării violența politicii israeliene atunci când premierul însuși a cerut în mod deschis ca palestinienii să fie expulzați cu forța din casele lor”, a declarat IMEU într-o serie de tweet-uri.

UPDATE 22:30

Potrivit IDF, Hamas nu este implicat în atacul cu rachete

Forțele de Apărare Israelului nu recunosc încă implicarea Hamas în atacurile din Israel. Datele IDF disponibile în prezent indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru toate lansările.


Gantz spune că Israelul îi va elimina pe cei care îl amenință

Ministrul Apărării Benny Gantz a declarat luni că Israelul îi va elimina pe cei care îi amenință după ce IDF a efectuat o serie de lovituri asupra țintelor Jihadului Islamic în Fâșia Gaza, după zile de tensiune.

„Am transmis acest mesaj în ultimele zile partenerilor noștri care ne ajută să stabilizăm situația din Fâșia Gaza. Din păcate, amenințarea nu a fost înlăturată, iar utilizarea noastră proactivă a forței a fost necesară”, a spus el.


Operațiunea „Zori de zi”: IDF continuă să atace ținte ale organizației teroriste Jihad Islamic în toată Fâșia Gaza.

UPDATE 21:59

Municipalitatea din Tel Aviv a anunțat că deschide adăposturi publice împotriva bombelor, în urma instrucțiunilor Comandamentului militar al Frontului Intern. Rachetele lansate din Gaza în această seară nu au fost încă îndreptate spre Tel Aviv.


UPDATE 21:54

80 de rachete au fost lansate în teritoriul israelian – 33 au fost interceptate de sistemul Iron Dome 34 de rachete au căzut în Fâșia Gaza.


Saraya Al-Quds spune că, ca parte a răspunsului său inițial, a bombardat Tel Aviv și învelișul din Gaza cu 100 de rachete.

UPDATE 21:50

Israelul a efectuat lovituri în Gaza ca răspuns la amenințările unui grup militant palestinian, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant. Oficialii locali din domeniul sănătății au declarat că printre morți se află și o tânără, iar alte zeci de persoane au fost rănite.

Aceasta urmează unor zile de tensiuni după ce Israelul a arestat un membru de frunte al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în Cisiordania ocupată. PIJ, cu sediul în Gaza, a amenințat că va riposta prin bombardarea centrului Israelului.

În cursul zilei de vineri, militanții palestinieni au lansat o serie de rachete asupra Israelului, unele dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă Iron Dome al Israelului.

Într-un discurs televizat, premierul israelian Yair Lapid a declarat că „Israelul a desfășurat o operațiune antiteroristă precisă împotriva unei amenințări imediate”.

UPDATE 21:30

Prim-ministrul Yair Lapid a declarat că operațiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza „va dura atât timp cât este nevoie” deoarece primele rachete au fost lansate spre Israel de când atacurile sale asupra enclavei au început vineri.

Lapid a adăugat că Israelul „nu va accepta niciun ultimatum cu privire la activitățile IDF și ale forțelor de securitate, chiar și în alte arene. Oricine trebuie arestat, va fi arestat. Oricine încearcă să facă rău civililor și soldaților va fi întâmpinat cu un mâna grea. Operațiunea din Gaza a fost împotriva amenințărilor concrete de a răni locuitorii din sud. Israelul nu vrea o campanie în Gaza, dar nici nu se teme de aceasta”. Potrivit IDF, până acum au fost lansate peste 50 de rachete.

UPDATE: 21:00

Sirenele sună în Israel pentru prima dată de la lansarea operațiunii militare.

Grupuri de militanți din Gaza au lansat vineri baraje de rachete spre mai multe locații din Israel, inclusiv orașele centrale Rishon Letzion și Bat Yam și orașele de graniță cu Gaza, după ce Israelul și-a lansat operațiunea militară care vizează Jihadul Islamic și l-a asasinat pe unul dintre oficialii săi de frunte în Gaza. Bandă.

Ashdod și Sderot, două orașe care se învecinează cu Fâșia Gaza, s-au confruntat cu tiruri de rachete puternice, primul raportând că majoritatea rachetelor au fost doborâte de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului și că nu au fost raportate răniți. Au sunat sirene și în orașul central Yavne, precum și în Rishon Letzion și Bat Yam, două suburbii ale Tel Avivului.

Israelul spune că escaladarea va depinde de Hamas. Șeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat vineri Israelul pentru escaladarea Jihadului Islamic și a amenințat că „toate opțiunile sunt deschise” ca răspuns la atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Haniyeh: „Toate opțiunile sunt pe masă”. Potrivit unui înalt oficial de securitate israelian, dacă violența de vineri se va transforma într-un război total va depinde de disponibilitatea Hamas de a se alătura luptei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ahmed Mudalal, un oficial al Jihadului Islamic din Gaza, a declarat că grupul a făcut cereri către Israel prin intermediul mediatorilor egipteni, inclusiv eliberarea liderului deținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Israelul și Hamas, care guvernează Gaza, au purtat patru războaie și s-au angajat în mai multe încăierări mai mici în ultimii 15 ani.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat vineri comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, afirmând că autoritățile pregătesc acțiuni care vor elimina amenințarea din această regiune, fără a da detalii. Vom acționa cu rezistență internă și forță externă pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului, a spus el. Nu căutăm conflictul, însă nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă va fi necesar.