• După o competiție prelungită pentru conducerea conservatorilor, partidul de guvernământ al țării are acum un nou lider.
  • Liz Truss, până în prezent ministru de externe al Regatului Unit, l-a învins luni pe rivalul Rishi Sunak, fost ministru de finanțe al țării, câștigând cursa pentru conducere.
  • Truss nu devine automat prim-ministru luni, deoarece ritualul dictează că prim-ministrul demisionar trebuie mai întâi să își prezinte demisia reginei Elisabeta a II-a.

​​​Liz Truss este noul lider al conservatorilor britanici și-i va succeda lui Boris Johnson la șefia guvernului, potrivit CNN.

Liz Truss a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în vreme ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.

„Voi pune în practică un plan curajos de reducere de taxe și de crestere a încrederii în economia noastră”, a spus Truss, în dicursul după anunțarea rezultatului alegerilor.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Noua locatară de pe Downing Street își preia mandatul într-un context economic și social exploziv, cu o inflație care depășește 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, precum și cu o creștere exorbitantă a facturilor la energie care sufocă cetățenii, întreprinderile și serviciile publice.