• După o competiție prelungită pentru conducerea conservatorilor, partidul de guvernământ al țării are acum un nou lider.
  • Liz Truss, până în prezent ministru de externe al Regatului Unit, l-a învins luni pe rivalul Rishi Sunak, fost ministru de finanțe al țării, câștigând cursa pentru conducere.
  • Truss nu devine automat prim-ministru luni, deoarece ritualul dictează că prim-ministrul demisionar trebuie mai întâi să își prezinte demisia reginei Elisabeta a II-a.

​​​Liz Truss este noul lider al conservatorilor britanici și-i va succeda lui Boris Johnson la șefia guvernului, potrivit CNN.

Liz Truss a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în vreme ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.

„Voi pune în practică un plan curajos de reducere de taxe și de crestere a încrederii în economia noastră”, a spus Truss, în dicursul după anunțarea rezultatului alegerilor.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Noua locatară de pe Downing Street își preia mandatul într-un context economic și social exploziv, cu o inflație care depășește 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, precum și cu o creștere exorbitantă a facturilor la energie care sufocă cetățenii, întreprinderile și serviciile publice.