- Arheologii au demarat descărcarea arheologică a terenului de lângă Mormântul pictat de tip hipogeu din zona Zorile din Constanța.
- În timpul săpăturilor, au fost găsite șase complexe funerare, unul la o mai mare adâncime, de 5m.
- Mormintele datează din secolele III – VI și sunt mai mult creștine.
Șase morminte au fost descoperite în zona Zorile din Constanța, lângă cunoscutul mormânt pictat de tip hipogeu. Arheologii le-au găsit în timpul lucrărilor de descărcare arheologică necesară pentru demararea conservării, restaurării și protejării cavoului hipogeu, scrie Focuspress.
La sfârșitul lunii aprilie, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au demarat descărcarea arheologică a terenului de lângă Mormântul pictat de tip hipogeu din zona Zorile. Aceasta este necesară pentru a se putea începe lucrările de salvarea și punere în valoare a cavoului din secolul al IV-lea, descoperit în 1988.
În timpul săpăturilor, au fost găsite șase complexe funerare, unul la o mai mare adâncime, de 5 m. Mormintele datează din secolele III – VI și sunt mai mult creștine.
„Am început să decapăm stratul vegetal și pe cel de derâmătură, ca să ajungem la stratul de pământ neumblat. Și am descoperit șase complexe funerare, unul la 5m. Sunt morminte de inhumație, din secolele III – VI, mai mult creștine, așa că au un inventar sarac, doar obiecte uzuale pentru morminte, nu ca cele romane. Sunt morminte în firidă“, ne-a explicat arheologul Constantin Chera, unul dintre cei care au descoperit și Mormântul pictat de tip hipogeu.