- Mii de persoane au participat sâmbătă la parada anuală Budapest Pride, protestând împotriva politicilor anti-LGBTQ+ ale guvernului ungar și fluturând steaguri curcubeu.
- Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare și a interzis în 2021 „promovarea homosexualității” în rândul minorilor sub 18 ani, în ciuda criticilor organizațiilor pentru drepturile omului și a Uniunii Europene.
- Înaintea marșului, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și altor 33 de țări au îndemnat Ungaria să protejeze drepturile LGBTQ+ și să elimine legile discriminatorii, iar ambasadorul SUA, David Pressman, a fost printre diplomații care au participat la evenimentul Pride.
Fluturând steaguri curcubeu și dansând pe străzi, mii de persoane au participat sâmbătă la parada anuală Budapest Pride, promițând să continue să protesteze împotriva politicilor anti-LGBTQ+ ale guvernului ungar, relatează Reuters.
Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare și, în 2021, a interzis „promovarea homosexualității” în rândul minorilor sub 18 ani, în ciuda criticilor puternice din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a Uniunii Europene.
Budapest Pride just started with an amazing @amnesty crowd, hundreds of activists from all around 🇭🇺 #Hungary! 💪🏾💪🏾💪🏾🏳️🌈🏳️⚧️🇭🇺 pic.twitter.com/AMdqGkm3e0— Vig Dávid (@divaDgiV) June 22, 2024
„Este foarte important să fim aici (…) pentru a arăta că existăm și că suntem importanți”, a declarat Anna Reti, o participantă de 30 de ani la marșul din capitală, subliniind că mulți membri ai comunității LGBTQ+ se confruntă cu discriminare și ostilitate zilnic. „De exemplu, am ieșit pe stradă zilele trecute cu accesorii în culorile curcubeului și oamenii se holbau la mine”, a adăugat ea.
Căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută în Ungaria, iar doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii în mod legal. Guvernul lui Orban a definit în Constituție căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie și a limitat adopțiile gay.
Guvernul de la Budapesta susține că legea din 2021 este menită să protejeze copiii și nu vizează comunitatea LGBTQ+, dar aceasta a provocat îngrijorare în rândul persoanelor LGBTQ+ din Ungaria.
Anul trecut, unele librării au fost amendate pentru că au vândut cărți adresate comunității LGBTQ+ fără să fie învelite în folii de plastic, conform legislației. În noiembrie, un director de muzeu a fost demis după ce instituția a permis accesul la o expoziție World Press Photo cu conținut LGBTQ+ persoanelor sub 18 ani.
Înaintea marșului de sâmbătă, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și altor 33 de țări au îndemnat Ungaria să protejeze drepturile persoanelor LGBTQ+ și să elimine legile discriminatorii. Ambasadorul SUA, David Pressman, a fost unul dintre diplomații care s-au alăturat evenimentului Pride.