VIDEO. Mii de oameni au participat la Budapest Pride. Comunitatea militează împotriva politicilor anti-LGBTQ+ ale guvernului Orban

Fluturând steaguri curcubeu și dansând pe străzi, mii de persoane au participat sâmbătă la parada anuală Budapest Pride, promițând să continue să protesteze împotriva politicilor anti-LGBTQ+ ale guvernului ungar, relatează Reuters.

Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare și, în 2021, a interzis „promovarea homosexualității” în rândul minorilor sub 18 ani, în ciuda criticilor puternice din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a Uniunii Europene.

„Este foarte important să fim aici (…) pentru a arăta că existăm și că suntem importanți”, a declarat Anna Reti, o participantă de 30 de ani la marșul din capitală, subliniind că mulți membri ai comunității LGBTQ+ se confruntă cu discriminare și ostilitate zilnic. „De exemplu, am ieșit pe stradă zilele trecute cu accesorii în culorile curcubeului și oamenii se holbau la mine”, a adăugat ea.

Căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută în Ungaria, iar doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii în mod legal. Guvernul lui Orban a definit în Constituție căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie și a limitat adopțiile gay.

Guvernul de la Budapesta susține că legea din 2021 este menită să protejeze copiii și nu vizează comunitatea LGBTQ+, dar aceasta a provocat îngrijorare în rândul persoanelor LGBTQ+ din Ungaria.

Anul trecut, unele librării au fost amendate pentru că au vândut cărți adresate comunității LGBTQ+ fără să fie învelite în folii de plastic, conform legislației. În noiembrie, un director de muzeu a fost demis după ce instituția a permis accesul la o expoziție World Press Photo cu conținut LGBTQ+ persoanelor sub 18 ani.

Înaintea marșului de sâmbătă, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și altor 33 de țări au îndemnat Ungaria să protejeze drepturile persoanelor LGBTQ+ și să elimine legile discriminatorii. Ambasadorul SUA, David Pressman, a fost unul dintre diplomații care s-au alăturat evenimentului Pride.

Exit mobile version