VIDEO. Mii de persoane au participat la un protest antiguvernamental în Republica Moldova

FOTO - Hepta
  • Cel puțin 5.000 de persoane s-au adunat duminică în capitala Moldovei, cerând demisia guvernului și a președintelui pro-occidental Maia Sandu, pe care îi acuză de inflația ridicată și de creșterea prețurilor la energie.
  • Moldova își cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom, în baza unui contract încheiat anul trecut. Prețurile spot au crescut vertiginos în acest an.
  • Moldova, cel mai mic stat post-sovietic, cu 3,5 milioane de locuitori, se confruntă cu dificultăți economice grave asociate cu prețurile ridicate la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie.

Mii de protestatari denunţând inflaţia ridicată şi creşterea preţurilor la carburanţi s-au adunat duminică în faţa sediului guvernului Republicii Moldova din Chişinău, cerând demisia preşedintei Maia Sandu şi a guvernului ei, scrie Reuters.

Acesta a fost cel mai mare protestde când Sandu a fost aleasă în 2020 pe baza angajamentelor că va dezrădăcina corupţia. De atunci, ea a promis că va asigura aderarea la Uniunea Europeană, care a oferit mari ajutoare.

Mulţimea din piaţa principală a oraşului părea să fie în număr de aproximativ 20.000 de oameni – deşi organizatorii opoziţiei au declarat că numărul a fost de două ori mai ridicat şi poliţia a estimat că au fost prezenţi 6.500.

,,Moldova este acum în moarte clinică, adusă de autorităţile actuale” , a declarat Dinu Ţurcanu, politician, un om de afaceri în exil condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.

Republica Moldova îşi cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom conform unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar, calculat în funcţie de anotimp. Preţurile au crescut vertiginos în acest an.

Protestatarii au acuzat-o pe Sandu că nu a reuşit să negocieze un preţ mai rezonabil al gazului cu Moscova. Mulţi au instalat o tabără de corturi în afara sediului guvernului şi au promis că rămân acolo până când Sandu demisionează şi convoacă alegeri anticipate.

Ţara şi-a redus estimarea de creştere economică la zero pentru 2022, afectată de inflaţia record de 34,3% şi de rate ale dobânzilor de 21,5%.

Analistul Vitalie Andrievschi a respins sugestiile unor comentatori că Sandu semăna cu regretatul lider sovietic Mihail
Gorbaciov, un liberal lăudat în Occident, dar nepopular acasă.

,,Cel mai mare neajuns al lui Sandu este că nu poate comunica cu moldovenii de rând” , a declarat el pentru Reuters. ,,Sandu şi guvernul ei nu îşi pot asuma partea lor de responsabilitate şi să-i pedepsească pe cei în mod evident incapabili să-şi facă treaba” , a adăugat el.