• Discuția terifiantă a lui Vladimir Putin despre escaladarea conflictului din Ucraina și amenințarea cu folosirea armelor nucleare a stârnit amintiri legate de utilizarea de către Rusia a celei mai mari bombe din lume.
  • Amintirea de coșmar vine în timp ce Putin a declarat într-o emisiune că are o mulțime de arme pentru a răspunde” la presupusul șantaj nuclear” la care Rusia se confruntă din partea Occidentului.
  • Nimic nu vorbește mai bine despre capacitățile nucleare de elită ale Rusiei decât amintirea aruncării celebrei Bomba Țarului.

Discuția terifiantă a lui Vladimir Putin despre escaladarea conflictului din Ucraina și amenințarea cu folosirea armelor nucleare a stârnit amintiri legate de utilizarea de către Rusia a celei mai mari bombe din lume. Amintirea de coșmar vine în timp ce Putin a declarat într-o emisiune că are o mulțime de arme pentru a răspunde” la presupusul șantaj nuclear” la care Rusia se confruntă din partea Occidentului.

Nimic nu vorbește mai bine despre capacitățile nucleare de elită ale Rusiei decât amintirea aruncării celebrei Bomba Țarului. Imaginile cu detonarea bombei în largul coastei insulei Severny din Arctica rusă au fost publicate în 2020, pentru a comemora cea de-a 75-a aniversare a producției nucleare a țării.

Imaginile au fost publicate de divizia rusă de arme nucleare ROSATOM, într-un documentar comemorativ de 40 de minute. Arma apocalipsei a fost declanșată deasupra Oceanului Arctic, la 30 octombrie 1961.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

A fost de 3.333 de ori mai distructivă decât arma folosită asupra orașului japonez Hiroshima, care a provocat capitularea țării în cel de-al Doilea Război Mondial.

În urma detonării bombei, un nor uriaș de ciuperci s-a înălțat 42 de mile în aer, depășind de șapte ori muntele Everest. Bomba cântărea 27 de tone și avea o lungime de opt metri – detonarea propriu-zisă a avut loc la aproximativ 4.000 de metri deasupra solului.


În imaginile devenite celebre se vede cum camera de filmat este orbită de o lumină albă, înainte de a reveni în centrul atenției, cu un nor imens vizibil în depărtare. Dacă detonarea ar fi fost realizată cu explozibili convenționali, ar fi fost la fel de puternică ca 50 de milioane de tone de TNT.

Explozia a fost atât de puternică încât bombardierul sovietic Tu-95V care a aruncat încărcătura a fost lovit de unda de șoc la o distanță de 75 de mile. Vizibilitatea exploziei a ajuns la 650 de mile – cu aproximativ 50% mai mult decât distanța care separă Londra de Edinburgh.

Amintirea sumbră vine în contextul în care Putin s-a angajat să intensifice eforturile armatei sale în Ucraina, promițând o revenire a conscripției parțiale” și a lansat avertismente către Occident că va folosi toate mijloacele necesare” și că nu blufează”.