• Soldații americani au asaltat din greșeală o fabrică de ulei.
  • „Atacul” a avut loc în timpul antrenamentelor NATO din Bulgaria.
  • Incidentul a declanșat critici puternice din partea președintelui bulgar.
  • Autoritățile americane și-au cerut „sincere” scuze pentru greșeală.
  • Proprietarul fabricii i-a dat în judecată pe militarii care participau la exercițiul NATO.

Armata SUA și-a cerut public scuze după ce soldații NATO au asaltat din greșeală o fabrică de ulei din Bulgaria, în timpul unui antrenament, transmite CNN.

Soldaţi americani din Brigada 173 aveau de executat un exerciţiu de antrenament pentru a simula capturarea şi securizarea aerodromului dezafectat Ceşnegirovo, potrivit unui comunicat al Armatei SUA.

Dar în timpul exercițiului, soldații au pătruns şi au securizat o clădire, despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari, fiind de fapt o fabrică de ulei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare se vede cum unul dintre muncitori ridică mâinile.

“Eram în spate și munceam în momentul în care colegii mi-au spus că au intrat soldații peste noi. I-am văzut cu mitraliere îndreptate spre noi, eram foarte stresați, am început să alerg, nu știam ce să fac și ce să spun”, povestește un muncitor.

„Armata SUA ia în serios antrenamentele și acordă prioritate siguranței soldaților noștri, aliaților noștri și civililor. Ne cerem scuze sincere față de proprietarul fabricii și angajații lui”, a declarat armata SUA.

Ambasada Statelor Unite din Bulgaria a prezentat scuze pentru confuzia creată și a spus că anchetează cauzele acestei greşeli. Pe de altă parte, preşedintele bulgar a calificat incidentul drept “inacceptabil”.