Update: Autoritățile din Miami au lucrat toată noaptea până vineri dimineață, căutând cele aproape 100 de persoane care au rămas dispărute, la o zi după ce clădirea de 12 etaje s-a prăbușit. Până în acest moment, o singură persoană a fost confirmată decedată, dar oficialii se tem că numărul acestora ar putea exploda.

Update: Primarul din Miami-Dade, Daniella Levine Cava, a precizat că 99 de persoane sunt în continuare date dispărute, la 18 ore după ce clădirea s-a prăbuşit. Alte 102 persoane, despre care se credea că sunt dispărute, au fost localizate. Şansele să mai fie în viaţă scad de la o oră la alta. Cauza incidentului este investigată.

„Nu am mai văzut vreodată atât de multe ambulanțe și polițiști în acelaşi loc. Parcă am retrăit momentul 11 septembrie”, a povestit un localnic.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Autoritățile au fost alertate, iar peste 80 de unități de căutare și salvare au fost la fața locului. Pompierii au folosit scări pentru a evacua locatarii aflați pe balcoane, în porțiunea din clădire care nu s-a prăbușit.

Cel puțin o persoană a murit, iar 10 au fost transportate la spital. Un martor povestește că a simțit cum s-a cutremurat clădirea, după care o parte din ea s-a prăbușit.

„Am deschis ușile glisante și am văzut un nor de praf, apoi am deschis ușa și am văzut că se prăbușise spatele clădirii”, a relatat acesta.

„Lucruri de felul acesta nu se întâmplă. Nu vezi clădiri cum cad în America”, a declarat Charles Burkett, primarul orașului Surfside, Miami.

Marius Onu, inginer constructor, susține că defecte de proiectare pot exista oricând, dar că nu ar trebui să ducă la dezastre de o asemenea anvergură.

„Ce greșeli ar putea să facă un constructor ca să ducă la o astfel de tragedie? Răspunsul ar fi că nu pot să facă asemenea greșeli pentru că nu este singur. Acolo sunt și specialiști care verifică ce face constructorul. Cel mai banal ar fi nerespectarea proiectului prin armare sau betonare în condiții improprii în general”, a spus inginerul.

Operațiunea de salvare într-o astfel de situație este extrem de dificilă

Dan Mănăstirescu, expert în medicina dezastrelor, explică faptul că praful este cel care îngreunează viteza de intervenție a salvatorilor.

„Praful nu numai că împiedică observarea și salvarea victimelor, dar și sănătatea salvatorilor. Totuși, aceștia sunt dotați cu mijloace de apărare, înspre deosebire de victime, care nu le au. Victimele trebuie salvate, iar în aceste situații, timpul este cel mai mare dușman”, afirmă specialistul.

Imaginile arată o grămadă uriașă de moloz pe o parte a unei clădiri de apartamente rezidențiale.

Prăbușirea a avut loc în jurul orei 02:00 (07:00 GMT).

Pompierii au anunțat că au trimis 80 de vehicule la fața locului. Poliția a asistat, de asemenea, la operațiunea de salvare.

Cel puțin o persoană a murit. Decesul femeii a fost raportat de un reporter Associated Press și de CBS.

Un reporter Associated Press a scris pe Twitter că, potrivit surselor echipei sale, un băiat în vârstă de aproximativ 10 ani a fost salvat.

Clădirea se afla la 8777 Collins Avenue și avea 12 etaje și peste 100 de apartamente pe malul mării.