• Un raport de 465 de pagini a ajuns în atenția publicului săptămâna asta
  • Executivul și politicienii australieni se declară oripilați
  • Mii de soldați ar putea rămâne fără haina militară

Raportul de 465 de pagini întocmit de judecătorul general-maior Brereton despre crimele de război ale soldaților australieni din Afganistan între anii 2006 și 2016 a stârnit reacții, mai ales că au apărut și imagini video din timpul execuțiilor, scrie Mail Online.

Ca urmare, mii de soldați ar putea fi lăsați fără haina militară. Imaginile au ieșit la suprafață la începutul anului și se poate vedea cum un localnic cu mătănii în mână este ucis de unul dintre soldați, iar un altul numește fapta sa o „execuție ca la carte”.

Imaginile au fost surprinse în 2012 în satul Deh Jawz-e Hasanzai și se poate vedea cum bărbatul neînarmat este la doar câțiva metri.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Bărbatul ucis se afla într-un lan de ovăz și a fost descoperit de un câine de urmă al armatei. Unul din soldați întreabă „vrei să linșez t*rfa asta”? Investigația inițială a ajuns la concluzia că a fost un caz de autoapărare.

Un alt incident în particular a fost descris în document ca fiind „ posibil cel mai rușinos din istoria armatei australiene. Guvernatorul David Hurley, care era conducătorul armatei de la acea vreme și-a oferit condoleanțele sale familiilor afectate din Afganistan. Linda Reynolds, senator a spus că a fost „complet șocată și îngrozită”.

În perioada vizată de raport, peste 26.000 de soldați australieni au servit în Afganistan, 3.000 dintre aceștia fiind parte din Forțele speciale.

Vor fi demarate anchete pentru fiecare soldat care s-ar putea face vinovat, iar medaliile și distincțiile ar putea fi retrase. Guvernul din Afganistan și-a exprimat dezgustul pentru cele relatate.

Un raport a scos la iveală faptele unor soldați din forțele speciale australiene între anii 2006 și 2016. Se crede că un total de 39 de civili au fost uciși fără temei, în afara câmpului de luptă. Investigația a durat 4 ani.