• ONU solicită încetarea imediată a tuturor activităților militare de la Zaporojie.
  • Șeful AIEA avertizează asupra siguranței centralei nucleare din Ucraina.
  • Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc că bombardează Zaporojie.

ONU solicită încetarea imediată a tuturor activităților militare de la Zaporojie. Șeful AIEA avertizează asupra siguranței centralei nucleare din Ucraina. Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc că bombardează Zaporojie.

Miroslav Tașcu Stavre: „Ceea ce face Rusia nu e altceva decât terorism nuclear.”

Cristian Pîrvulescu: „Rușii își doresc să lege centrala de la Zaporojie de Crimeea.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

ONU solicită încetarea imediată a tuturor activităților militare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa din sud-estul Ucrainei. Orice daune ar putea duce la „consecințe catastrofale” în regiune și nu numai, avertizează Rafael Grossi.

Situația la instalațiile nucleare și în special la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina s-a deteriorat rapid până la punctul de a deveni foarte alarmantă.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că nu există nicio amenințare imediată privind siguranța nucleară ca urmare a bombardamentelor. Totuși, spune că situația s-ar putea schimba „în orice moment”. Politologul Cristian Pîrvulescu e de părere că Rusia folosește centrala nucleară pentru a-și întări poziția.

Inclusiv pe plan diplomatic, de aceea a făcut și această cerere la Consiliul de Securitate, pentru a se discuta situația.

La Zaporojie, rușii își doresc să lege zona respectivă și centrala de Crimeea și pentru asta au nevoie de o recunoaștere a armatei ruse acolo.

Ambasadorul Rusiei susține că acuzațiile că Rusia bombardează centrala sunt „cinice și absurde” și dă vina pe Ucraina. Miroslav Tașcu Stavre, analist de politică externă, spune că declarația ambasadorului rus este iresponsabilă.

Sunt motive de îngrijorare, pentru că un atac, un accident, o provocare la această centrală nucleară s-ar putea să aibă niște consecințe dramatice nu doar pentru Ucraina, și pentru Rusia, și pentru statele din proximitatea Mării Negre.

Ceea ce face Rusia, o spun foarte apăsat, nu e altceva decât terorism nuclear. De cealaltă parte, ambasadorul ucrainean, spune că odată ce Rusia va fi oprită, Europa se va simți în
siguranță.

Nimeni dintre noi nu poate opri vântul dacă poartă radiații, dar împreună suntem capabili să oprim un stat terorist. Și cu cât oprim mai devreme Rusia, cu atât mai repede Europa și toată lumea se va putea simți din nou în siguranță.