• Autorităţile poloneze au acuzat Belarus, luni, că încearcă să declanşeze o confruntare majoră şi au declarat că au mobilizat trupe suplimentare.
  • Imagini difuzate pe reţelele de socializare arătau sute de migranţi care se îndreptau spre frontiera poloneză, conform Reuters.
  • „Utilizarea imigranţilor ca tactică hibridă de către regimul Aleksandr Lukaşenko este inacceptabilă”, a transmis NATO.

UPDTE 21.45. Polonia a închis un punct vamal de la frontiera cu Belarusul, din cauza afluxului de imigranţi

Guvernul Poloniei a decis, luni seară, închiderea unui punct vamal de la frontiera cu Belarusul, din cauza presiunilor exercitate de mii de imigranţi extracomunitari care încearcă să ajungă în spaţiul Uniunii Europene.

„Din cauza situaţiei de la frontiera polonezo-belarusă, începând de marţi, traficul la punctul de frontieră Kuznica va fi suspendat”, a transmis Poliţia de frontieră din Polonia, conform agenţiei Reuters.

UPDATE 20.45. Ursula von der Leyen: Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viața oamenilor

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, luni seara, că „Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viața oamenilor”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă. Autoritățile din Belarus trebuie să înțeleagă că presiunea asupra Uniunii Europene printr-o folosire cinică a migranților nu îi va ajuta să își atingă scopurile.

Am vorbit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru a le transmite solidaritatea UE și a discuta cu aceștia măsurile pe care UE le poate lua pentru a-i sprijini în eforturile lor de a face față acestei crize.

Solicit statelor membre să aprobe în cele din urmă sancțiunile extinse asupra autorităților din Belarus responsabile pentru acest atac hibrid.

UE va explora în special modalitățile de sancționare, inclusiv prin includerea pe lista neagră, a companiilor aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane.

În cele din urmă, Comisia va analiza împreună cu ONU și agențiile sale specializate modul de prevenire a unei crize umanitare și de a se asigura că migranții pot fi returnați în siguranță în țara lor de origine, cu sprijinul autorităților lor naționale.”, a transmis șefa CE.

UPDATE 18.30. NATO somează regimul din Belarus să respecte normele internaţionale, denunţând tacticile „hibride”

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare, luni, privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor „hibride” în conflictul cu Uniunea Europeană.

Polonia a avertizat că sute de imigranţi extracomunitari încearcă să treacă frontiera pentru a ajunge în spaţiul Uniunii Europene. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.

„Un grup de sute de imigranţi se îndreaptă spre punctul de frontieră Kuznica. Unii au încercat deja să traverseze frontiera”, a declarat luni Piotr Muller, un purtător de cuvânt al Guvernului Poloniei, denunţând o operaţiune organizată de „persoane din cadrul serviciilor secrete belaruse”.

Alianţa Nord-Atlantică a criticat dur acţiunile regimului din Belarus. „Suntem preocupaţi de escaladarea tensiunilor la frontiera dintre Polonia şi Belarus. Cerem Belarusului să se conformeze reglementărilor internaţionale”, a afirmat un oficial din cadrul NATO, citat de cotidianul Le Figaro.

„Utilizarea imigranţilor ca tactică hibridă de către regimul Aleksandr Lukaşenko este inacceptabilă”, a subliniat oficialul NATO.

UPDATE 18.00. Șeful biroului pentru securitate națională din Polonia: Ne așteptăm ca atacurile să se intensifice

Șeful biroului pentru securitate națională din Polonia a anunțat, pe Facebook, că autoritățile poloneze se așteaptă ca atacurile de la graniță să se intensifice în orele următoare.

În acest context, președintele Andrej Duda intenționează să convoace Consiliul Național de Securitate.

UPDATE 17.00. Analist: Este o formulă de război hibrid

„Sunt mai multe componente. E o formulă de război hibrid, în care sunt utilizați migranți aduși din Afganistan sau Irak și care sunt proiectați peste frontieră. Scopul final este, din punctul meu de vedere, acela de a introduce trupele ruse în cadrul doctrinei militare semnată de Lukașenko cu Rusia”, a spus, luni, la Aleph News, analistul de politică externă Iulian Chifu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Serviciul de blogging belarus NEXTA a arătat imagini cu migranți care purtau rucsacuri şi haine de iarnă, mergând pe marginea unei autostrăzi.

Alte videoclipuri arătau grupuri mari de migranţi stând pe marginea drumului şi fiind escortaţi de bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în kaki.

„Belarus vrea să provoace un incident major, de preferinţă cu focuri de armă şi victime: potrivit rapoartelor din mass-media, ei pregătesc o provocare majoră în apropiere de Kuznica Bialostocka, unde va exista o tentativă de trecere în masă a frontierei”, a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk la radioul public polonez.

Uniunea Europeană a acuzat Belarus că încurajează migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa să treacă în ţările UE prin Belarus, ca o formă de război hibrid, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Lituania, ţară vecină, a anunţat că mută trupe suplimentare la graniţă pentru a se pregăti pentru o posibilă creştere a numărului de migranţi care traversează graniţa. Guvernul de la Vilnius ar putea călca pe urmele Poloniei, prin declararea stării de urgenţă.

Polonia a staţionat peste 12.000 de soldaţi la graniţă, a declarat ministrul apărării, oferind totodată imagini aeriene cu migranţii grupaţi pe partea belarusă. Letonia, care are o graniţă comună cu Belarus, a calificat situaţia drept „alarmantă”.

Liderul bielorus exilat Sviatlana Tsikhanouskaya a cerut un răspuns puternic din partea UE şi a Naţiunilor Unite.

„Regimul din Belarus escaladează criza de la graniţă – migranţii sunt împinşi de oameni înarmaţi spre graniţa UE. Traficul de migranţi, violenţa şi relele tratamente trebuie să înceteze”, a scris ea pe Twitter.

Guvernul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko a negat în repetate rânduri fabricarea unei crize a migranţilor, dând vina pe Occident pentru trecerile şi tratamentul migranţilor.

Comitetul de stat pentru frontiere din Belarus a confirmat că mulţi refugiaţi se îndreaptă spre graniţa cu Polonia şi a declarat că Varşovia adoptă o „atitudine inumană”.

Organizaţiile de caritate spun că migranţii se confruntă cu condiţii istovitoare încercând să treacă graniţa din Belarus pe o vreme geroasă, în lipsa hranei şi a asistenţei medicale.

Autorităţile poloneze au declarat că şapte migranţi au fost găsiţi morţi pe partea poloneză a frontierei, iar în Belarus au fost raportate şi alte decese.

Grupurile umanitare îi acuză pe naţionaliştii aflaţi la guvernare în Polonia că încalcă dreptul internaţional la azil, împingându-i pe migranţi înapoi în Belarus în loc să le accepte cererile de protecţie. Polonia susţine că acţiunile sale sunt legale.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe Facebook că „frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă. Frontiera este sacră – sânge polonez a fost vărsat pentru ea!”.