• Erupția vulcanică i-a obligat pe pompieri să se retragă din calea lavei.
  • În satul Todoque, cel mai afectat, pompierii au oprit operațiunile de curățenie.
  • Autoritățile au dispus evacuarea comunităților din Tajuya, Tacande de Abajo.
  • Linia aeriană nu a putut să specifice când își va relua operațiunile de zbor din cauza norului de cenușă vulcanică.

Erupția vulcanică de pe insula spaniolă La Palma și-a intensificat vineri erupțiile, obligându-i pe pompieri să fugă din calea lavei și pe oficiali să mai evacueze încă trei sate. În același timp companiile aeriene au suspendat zborurile din cauza celui mai mare nor de gaze și cenușă de la începutul erupției vulcanului, anunță Reuters.

În cursul după-amiezii de vineri, în satul Todoque, pompierii au oprit operațiunile de curățenie în timp ce o nouă gură de aerisire se deschidea în flancul vulcanului, imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o imensă undă de șoc provenită din locul erupției.

Vineri după-amiază, un martor Reuters a observat un nor gri masiv ridicându-se din vârful vulcanului, cel mai mare de la începutul erupției, duminică.

„Vulcanul se află într-o nouă fază explozivă … Pompierii nu vor mai acționa astăzi”, a scris pe Twitter pompierii din Tenerife, detașați pentru a acorda ajutor în La Palma.

Toți au fost evacuați, până și animalele

În cursul după-amiezii de vineri, autoritățile au dispus evacuarea comunităților din Tajuya, Tacande de Abajo și a părții din Tacande de Arriba care a rămas, localnicii fiind rugați să se reunească la stadionul de fotbal din localitate.

Localnicii din Insulele Canare au fost inițial sfătuiți să rămână în casă pentru a se feri de norul dens de cenușă și de particule de lavă, apoi autoritățile au ales să fie evacuați din cauza riscului crescut de explozii.

„Evacuarea oamenilor este principala prioritate (…) deși există și alte sarcini importante, cum ar fi menținerea în siguranță a animalelor de companie”, precizează Garda Civilă pe Twitter, alături de o înregistrare video în care se văd ofițeri care transportă în siguranță capre care se arată reticente.

Vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt duminică, a deversat mii de tone de lavă, a avariat sute de case și a forțat mii de oameni să își părăsească locuințele. Nu s-au înregistrat răniți sau decese grave, dar aproximativ 15% din recolta de banane, crucială din punct de vedere economic, ar putea fi în pericol, punând în pericol mii de locuri de muncă.

Traficul aerian este îngreunat

Binter, o companie aeriană din Insulele Canare, a anunțat vineri că toate zborurile către La Palma au fost anulate din cauza erupției vulcanice, în timp ce Iberia (ICAG.L) și-a anulat singura cursă din această zi, iar Canaryfly, o altă companie aeriană locală, și-a întrerupt, de asemenea, operațiunile.

Norul de cenușă a crescut semnificativ în ultimele ore, potrivit Binter, obligând compania să suspende operațiunile spre și dinspre La Palma.

Linia aeriană nu a putut să specifice când își va relua operațiunile după ce inițial a anulat doar zborurile de noapte. Institutul de vulcanologie din Insulele Canare a precizat joi că norul de gaz otrăvitor și cenușă se întinde pe cer la peste 4 kilometri.

Furtuna a început să se deplaseze spre nord-est, în direcția Mediteranei și a Spaniei continentale, potrivit serviciului național de meteorologie.

Cu excepția a două mici regiuni din apropierea locului erupției, spațiul aerian deasupra insulei este accesibil.