• Premierul spaniol Pedro Sánchez și președintele Lituaniei Gitanas Nausėda au fost scoși de urgență din conferința de presă care avea loc joi la o bază NATO de o alertă de securitate.
  • Două avioane Eurofighter au decolat ca să intercepteze cel puțin o aeronavă rusească.

Încidentul a avut loc la baza aeriană Siauliai din Lituania. În timp ce cei doi oficiali vorbeau, militarii au intrat în alertă și au urcat într-un avion de vânătoare aflat în spatele lor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Potrivit El Mundo, un avion rusesc neidentificat, fără plan de zbor, a intrat în spațiul aerian al țărilor baltice și a obligat două avioane de vânătoare Eurofighter să decoleze pentru a-l intercepta.

Ministerul Apărării din Lituania a confirmat incientul și a publicat imagini cu decolarea unui avion de vânătoare. (Atenție, zgomot puternic!)

Conferința de presă a continuat ulterior.

Premierul spaniol a spus despre acest incident că a fost vorba despre „un caz real” și a subliniat importanța prezenței spaniole în securitatea țărilor membre NATO.

La rândul său, președintele lituanian a declarat: „Credeți că președinții și prim-miniștrii fac declarații și nimic nu funcționează în realitate? Vedeți, totul funcționează foarte bine. Pot să confirm că avionul de vânătoare a decolat în mai puțin de 15 minute. Și dacă punem în calcul și acele 5 secunde, timp în care a fost necesar să ne mutăm de la tribună și noi să ne dăm la o parte, s-ar fi ridicat cu încă 5 secunde mai devreme”.

Pedro Sánchez se află într-un turneu de trei zile în Lituania, Letonia și Estonia.