- Forțele rebele din Siria au declarat Damascul „liber”, spunând că Bashar al-Assad a fugit din Capitală.
- Oamenii au început să sărbătorească în Siria și în afara țării după fuga lui al-Assad.
- Bashar al-Assad a devenit președinte la 34 de ani, după moartea fratelui său, Bassel.
Rebelii sirieni au descoperit astăzi garajul impresionant al lui Bashar al-Assad, plin cu mașini de colecție, după fuga acestuia din Siria.
Advertisment
[ 🇸🇾 SYRIE ]
🔸Les rebelles ont découvert le garage qui accueillait la collection de voiture de Bashar al-Assad. pic.twitter.com/ypvszOoM13— (Little) Think Tank (@L_ThinkTank) December 8, 2024
În Damasc, oamenii sărbătoresc prăbușirea regimului.
Recomandări
Massive celebrations in Damascus as dawn breaks on a free Syria for the first time in history pic.twitter.com/eSDHVhWl6N— Drew Pavlou (@DrewPavlou) December 8, 2024
Cum s-a prăbușit regimul Assad
Rebelii sirieni au anunțat astăzi că Damascul a fost „eliberat” de sub controlul regimului Assad, iar președintele Bashar al-Assad a părăsit țara. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat fuga acestuia, dar locația sa rămâne necunoscută.
Astăzi, rebelii sirieni au preluat controlul asupra capitalei Damasc, marcând o turnură dramatică în conflictul care a devastat Siria timp de mai bine de un deceniu. Această ofensivă fulgerătoare a fost condusă de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și susținută de alte facțiuni rebele, inclusiv Armata Națională Siriană, sprijinită de Turcia.
Prim-ministrul sirian, Mohammad Ghazi al-Jalali, a declarat că guvernul este pregătit să colaboreze cu orice conducere aleasă de popor, exprimându-și dorința de a construi relații normale cu vecinii și comunitatea internațională.
Ofensiva rebelilor a început cu capturarea orașului Alep și s-a extins rapid spre sud, unde au cucerit orașe strategice precum Hama și Deir al-Zor. Rebelii au declarat că acum controlează majoritatea regiunii sud-vestice a țării și au avansat până la 50 km de capitală.
Conflictul recent a dus la strămutarea a aproape 300.000 de persoane din Siria, iar estimările ONU sugerează că până la 1,5 milioane ar putea fi forțate să fugă pe măsură ce luptele continuă să escaladeze. Situația umanitară este critică, iar organizațiile internaționale se tem de o criză profundă în urma acestor evenimente.
Reacții internaționale
„Aceasta este o zi istorică pentru Orientul Mijlociu. Prăbușirea regimului Assad, tirania de la Damasc, oferă mari oportunități, dar este și plină de pericole semnificative. Trimitem o mână de pace tuturor celor de dincolo de granițele noastre în Siria: druzilor, kurzilor, creștinilor și musulmanilor care vor să trăiască în pace cu Israelul”, a spus Netanyahu.
„Căderea lui Bashar al-Assad este o veste bună. Și-a asuprit brutal propriul popor, are nenumărate vieți pe conștiință și a împins mulți oameni să fugă din Siria, dintre care mulți au ajuns în Germania”, a spus Olaf Scholz într-un comunicat de presă.
„Statul barbariei a căzut. În sfârșit. Aduc un omagiu poporului sirian, curajului, răbdării. În acest moment de incertitudine, îi doresc pace, libertate și unitate. Franța va rămâne angajată față de securitatea tuturor din Orientul Mijlociu”, a declarat Macron.
Și Donald Trump a reacționat la căderea regimului Assad pe platforma sa, Truth Social: „Assad a plecat, a fugit din țara sa. Protectorul său, Rusia, condusă de Vladimir Putin, nu a mai fost interesată să îl protejeze. În primul rând, Rusia nu avea niciun motiv să fie acolo. Și-au pierdut tot interesul pentru Siria din cauza Ucrainei, unde aproape 600 000 de soldați ruși zac răniți sau morți, într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și care ar putea continua la nesfârșit. Rusia și Iranul sunt într-o stare de slăbiciune în acest moment, una din cauza Ucrainei și a unei economii proaste, cealaltă din cauza Israelului și a succesului său în luptă. De asemenea, Zelenski și Ucraina ar dori să încheie o înțelegere și să oprească nebunia. Au pierdut în mod ridicol 400.000 de soldați și mult mai mulți civili. Ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile. Prea multe vieți sunt irosite în mod inutil, prea multe familii sunt distruse, iar dacă se continuă, se poate transforma în ceva mult mai mare și mult mai rău. Îl cunosc bine pe Vladimir. Este momentul să acționeze. China poate ajuta. Lumea așteaptă!”
Rusia, un aliat tradițional al regimului Assad, nu a reușit să protejeze regimul în fața avansului rebelilor. Ministerul rus al Apărării a avertizat asupra unei amenințări grave din partea insurgenților și le-a recomandat cetățenilor ruși să părăsească Siria.
Citește și
- Sirienii sărbătoresc sfârșitul domniei de jumătate de secol a familiei Assad. „Credem și avem încredere că Siria va fi pentru toți”
- Trump spune că președintele sirian Bashar al-Assad „și-a părăsit țara” după ce a pierdut sprijinul Rusiei
- Cum conflictul „înghețat” din Siria a escaladat într-un război deschis care ar putea răsturna regimul lui Assad
Partenerii noștri