• Victoria talibanilor în Afganistan este posibil să fi „încurajat” teroriștii britanici.
  • Marea Britanie va trebui să fie ”vigilentă” în fața intensificării „terorismului inspirat”.
  • Fostul șef al Statului Major al armatei britanice, generalul Lord Richards, a declarat că ne apropiem de „un alt 11 septembrie”.

Victoria talibanilor în Afganistan este posibil să fi „încurajat” teroriștii britanici, susține directorul general al MI5, Ken McCallum. Chiar dacă pericolul terorist nu va dispărea peste noapte, este probabil să apară o „creștere a moralului” pentru radicali, consideră McCallum de la BBC.

Marea Britanie va trebui să fie ”vigilentă” în fața intensificării „terorismului inspirat”, a declarat el. Conform dlui McCallum, în ultimii patru ani, 31 de tentative de terorism în fază avansată au fost dejucate în Regatul Unit.

Acesta a precizat că șase dintre acestea s-au petrecut în timpul epidemiei. În vreme ce cele mai multe dintre planuri au fost puse în aplicare de extremiști islamiști, a existat și un „număr tot mai mare” de atacuri puse la cale de extremiști de extremă dreapta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

„Amenințarea teroristă la adresa Marii Britanii, îmi pare rău să o spun, este un lucru real și de durată”, a mai adăugat el.

„Terorismul inspirat”

În ziua în care s-au comemorat 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, McCallum a afirmat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că majoritatea amenințărilor cu care se confruntă MI5 sunt reprezentate de activități teroriste la scară mai mică, „inspirate” de persoane aflate deja în Regatul Unit.

„Nu există nicio îndoială că evenimentele din Afganistan i-au încurajat și încurajat pe unii dintre acești extremiști și, prin urmare, organizația mea se concentrează pe vigilența față de aceste tipuri de riscuri, alături de o serie de alte amenințări”, a declarat el.

În timp ce guvernul a declarat că îi va evalua pe talibani în funcție de comportamentul lor, dl McCallum a afirmat că serviciile de securitate britanice se vor pregăti pentru perspectiva că „mai multe riscuri, progresiv, ar putea să vină în direcția noastră”.

McCallum: Amenințările teroriste se pot schimba peste noapte

„Amenințările teroriste au tendința de a nu se schimba peste noapte în sensul unor comploturi dirijate sau tabere de antrenament sau infrastructură – genul de lucruri de care al-Qaeda se bucura în Afganistan la momentul 11 septembrie 2001”, a spus McCallum.

„Aceste lucruri necesită în mod inerent timp pentru a fi construite, iar efortul de 20 de ani de a reduce amenințarea teroristă din Afganistan a fost în mare parte un succes. Dar ceea ce se întâmplă peste noapte, chiar dacă acele comploturi dirijate și acele bucăți de terorism organizate la nivel central durează un pic mai mult timp pentru a se reconstrui… peste noapte, poți avea un impuls psihologic, un impuls moral pentru extremiștii care se află deja aici sau în alte țări.”

După retragerea SUA și a Marii Britanii din Afganistan, fostul șef al Statului Major al armatei britanice, generalul Lord Richards, a declarat că ne apropiem de „un alt 11 septembrie”.

„Mă tem că talibanii și unele grupări extremiste jihadiste sunt, orice le place să spună, în buzunarele celorlalți”, a menționat el la LBC. „Se vor regla conturile, datoriile vor trebui plătite și se va deschide un spațiu neguvernat în Afganistan pe care aceste grupuri îl vor exploata, iar capacitatea talibanilor de a le gestiona efectiv va fi minimă”.

În ultimele două decenii, terorismul a reprezentat un element major al activității MI5. Cu toate acestea, au existat schimbări substanțiale de-a lungul timpului.