• Ciclonul tropical Shaheen s-a abătut duminică asupra Omanului.
  • Rafale violente și ploile torențiale au inundat străzile.
  • În anumite zone erau preconizate ploi de până la 5 metri.
  • Oficialii apărării civile din Arabia Saudită au emis o avertizare de vânt puternic.

Ciclonul tropical Shaheen s-a abătut duminică asupra Omanului, aducând cu el rafale violente și ploi torențiale care au inundat străzile, au forțat evacuări din regiunile de coastă și au întârziat zborurile spre și dinspre Muscat.

Un copil care fusese luat de ape a fost descoperit mort în timp ce se apropia furtuna, potrivit agenției de presă de stat, iar o altă persoană dispărută a fost de asemenea descoperită moartă. Potrivit agenției de știri de stat, doi angajați asiatici au fost uciși când o pantă s-a prăbușit peste locuința lor dintr-o zonă industrială, precizează Reuters.

Ochiul ciclonului a ajuns pe uscat cu rafale de 120-150 km/h, potrivit oficialilor din Oman. Acesta a generat valuri de 10 metri înălțime.

Televiziunile din Oman au surprins automobile inundate, în timp ce alții încercau să navigheze prin apele tulburi și maronii ale inundațiilor. O parte din peretele ocular al furtunii, unde se produc cele mai severe fenomene meteorologice, intrase în guvernatoratul Al Batinah de Sud, a anunțat agenția de presă de stat. Totodată, ochiul a mai pătruns între statele Musanah și Suwaiq, situate pe malurile Golfului Oman în estul țării.

Ciclonul a ieșit din apă

În anumite zone erau preconizate ploi de până la 5 metri, crescând riscul de inundații rapide. Cicloanele slăbesc treptat din putere pe uscat, astfel încât Shaheen a fost transformat într-o furtună tropicală imediat după ce a ieșit din apă, informează Serviciul Național de Meteorologie din Oman.

Pentru a reduce la minimum accidentele, comitetul național de urgență a declarat că electricitatea va fi deconectată în al-Qurm, la est de capitală. Peste 2.700 de persoane au fost plasate în adăposturi de urgență.

Muscat și împrejurimile sale găzduiesc majoritatea celor cinci milioane de locuitori din Oman. Autoritățile au anunțat că, până la trecerea furtunii, autostrăzile din capitală vor fi închise pentru toate vehiculele, cu excepția celor de urgență și umanitare.

Avertismente în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite au declarat că iau măsuri de precauție. Poliția a fost amplasată de-a lungul plajelor și văilor unde erau prevăzute ploi puternice pentru a proteja siguranța publică.

Biroul de presă al guvernului din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a declarat că personalul guvernamental și din sectorul de afaceri din orașul Al Ain, situat la granița cu Oman, a fost rugat să lucreze de la distanță luni, în timp ce cetățenii au fost sfătuiți să rămână acasă, cu excepția situațiilor de urgență.

„Autoritățile lucrează în mod proactiv 24 de ore din 24 pentru a evalua unitățile rezidențiale din zonele afectate preconizate și pentru a transporta familiile în locații sigure până când este sigur să se întoarcă”, a anunțat acesta.

Oficialii apărării civile din Arabia Saudită au emis o avertizare de vânt puternic și posibil inundații în numeroase localități de luni până vineri, potrivit agenției de știri de stat.