VIDEO SUA, în prag de război civil. Proteste violente și stare de asediu în mai multe orașe

VIDEO SUA, în prag de război civil. Proteste violente și stare de asediu în mai multe orașe

VIDEO SUA, în prag de război civil. Proteste violente și stare de asediu în mai multe orașe

UPDATE: Stare de asediu în mai multe oraşe din SUA

În mai multe oraşe din SUA a fost instituită stare de asediu, în încercarea de a preîntâmpina izbucnirea unor conflicte puternice între protestatari şi poliţie.

De la Los Angeles la Miami şi Chicago, manifestanţi care strigau „Nu pot să respir“ – un strigăt ce evocă moartea bărbatului de culoare George Floyd – au început să protesteze în linişte, însă lucrurile au escaladat, poliţia apelând la gaze lacrimogene şi puşti cu bile în încercarea de a restabili ordinea.

UPDATE: Protestele continuă. Bill de Blasio: „New York resimte durerea cauzată de rasism“

În timp ce protestele continuă în New York, primarul Bill de Blasio a vorbit despre rasismul sistemic din societatea americană şi despre problemele care s-au accentuat pe fondul crizei generate de coronavirus, scrie CNN.

„Nu putem continua aşa. Ca să fie clar, criza a condus la o adâncire a problemelor. Pierderile au fost extrem de importante, iar comunităţile de culoare au pierdut cu atât mai mult“, a spus de Blasio.

Primarul s-a referit şi la incidentul din Central Park în care Amy Cooper, o femeie care plimba câinii în parc când „s-a luat“ de un bărbat de culoare. De Blasio spune că astfel de acţiuni reprezintă o „insultă oribilă“. „Incrimina chiar faptul de a fi de culoare“, a spus de Blasio, care a continuat: „A scos la iveală contradicţia fundamentală care se află în societatea noastră“.

„Acea frustrare adânc înrădăcinată iese la iveală în momente ca acestea. Însă, zi de zi, populaţia de culoare din New York resimte durerea cauzată de rasism“, a mai spus de Blasio.

https://twitter.com/stillgray/status/1266929563046576128

UPDATE: Acte de vandalism aproape de Casa Albă

În urma confruntărlor violente dintre protestatari şi forţele de ordine, trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropierea Casei Albe au fost vandalizate de protestatari. Aceştia au spart parbrizele celor trei vehicule şi le-au vopsit cu graffiti.

Imaginile aeriene arată o mulțime de protestatari în Philadelphia, unde au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza ei. De asemenea, CNN informează că în Los Angeles, Chicago şi în alte oraşe, mai multe maşini au fost incendiate, inclusiv un autovehicul al poliţiei.

UPDATE: Mesajul lui Donald Trump

Donald Trump a transmis mai multe mesaje pe Twitter, prin care a condamnat violenţele: „Administraţia mea va fi întotdeauna împotriva violenţei, a haosului şi a tulburărilor. Vom fi alături cu familia lui George Floyd, cu protestatarii paşnici şi cu fiecare cetăţean care respectă legea care doreşte decenţă, civilizaţie, siguranţă şi securitate. Susţinem dreptul protestatarilor paşnici şi le ascultăm motivele. Dar ceea ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nicio legătură cu justiţia sau pacea“.

UPDATE: Stare de alertă de 24 de ore în mai multe oraşe din SUA

Mai mulţi ofiţeri de poliţie şi jurnalişti locali au fost răniţi în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al oraşului sâmbătă, într-o serie de tweet-uri.

De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore.

CONTEXT: Proteste în flăcări în SUA. Los Angeles şi Minneapolis

Moartea unui bărbat de culoare, George Floyd (46 de ani), ca urmare a unui incident în care a fost implicat un poliţist, a stârnit proteste violente în Statele Unite, în oraşele Minneapolis şi Los Angeles.

George Floyd a murit după ce un ofiţer de poliţie a stat 7 minute cu genunchiul pe gâtul său, după imobilizare. Poliţistul a spus că bărbatul s-a opus arestării. În ciuda urletelor bărbatului, care striga că nu poate să respire, poliţistul a rămas în aceeaşi poziţie. Ulterior, bărbatul a decedat în drumul către spital.

Incidentul a stârnit proteste masive în mai multe oraşe americane, în special în cel în care s-a şi petrecut – Minneapolis. Oamenii au ieşit în stradă pentru a cere dreptate şi condamnarea poliţistului. Situaţia a degenerat însă rapid, iar oameni înarmaţi cu arme albe au spart magazine şi au incendiat mobilierul stradal. Pe de altă parte, alţi americani înarmaţi au ieşit pe străzi pentru a proteja magazinele de jefuitori, arată Fox News.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a spus că „situaţia a evoluat într-un mod extrem de periculos“ şi i-a rugat pe oameni să le permită pompierilor şi medicilor să intervină.

Zilele trecute, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au pulverizat graffiti, iar mai multe magazine au fost jefuite.

Proteste au fost și la Chicago, Illinois, Los Angeles, California şi Memphis, Tennessee.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi trupele gărzii naţionale a statului, declarând situaţia o „urgenţă pe timp de pace“.

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a cerut miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva poliţistului care a fost filmat în timp ce l-a imobilizat pe bărbatul de culoare punându-i un picior în jurul gâtului până când acesta a murit. Patru poliţişti implicaţi în incident au fost deja concediaţi.

Exit mobile version