• Aliații occidentali ajung să ofere armament tot mai sofisticat Ucrainei.
  • Analiștii cred că livrările trebuie făcute la timp ca să poată fi decisive.
  • Sprijinul pentru Ucraina este susținut de majoritatea americanilor.

După aproape un an de război, Ucraina rezistă atacului rusesc. Majoritatea teritoriului e liber, chiar și după 12 luni de război. Ucrainenii au reușit să țină piept armatei lui Putin datorită armelor de la aliații occidentali. Conflictul va intra într-o nouă fază, iar Ucraina se așteaptă la ofensivă puternică din partea rușilor. După ce tancurile Leopard 1 și 2 au fost puse la bătaie de țările NATO, Zelenski mizează pe un nou ajutor decisiv: avioane de vânătoare.

„Avem libertate. Dați-ne aripi ca să o protejăm”. a transmis Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Vestul a promis deja să livreze Ucrainei o baterie de rachete Patriot și tancuri Leopard. Armamentul care a ajuns până acum în mâinile soldaților ucraineni a blocat progresul lui Putin. dar necesitățile sunt tot mai mari. Situația de pe frontul ucrainean poate deveni mai complexă, dacă se confirmă așteptata ofensivă rusă în Donbas și în sudul Ucrainei. Analiștii militari cred că până la urma SUA și aliații săi vor oferi tot ceea ce se va cere din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Am aceste apeluri telefonice și apeluri Zoom cu administrația, la fiecare două săptămâni, și cred că vor livra lucruri pe care ei le consideră niște linii roșii, pe care nu le-ar livra niciodată, fie că este vorba de tancuri sau de capabilități mai avansate, dar ei voi ajunge acolo. Întrebarea este când, cât timp le va lua? ” a explicat Lt. Col. Alexander Vindman.

După reușitele ucrainenilor din toamna anului trecut, forțele Kremlinului par să preia inițiativa ofensivă în estul Ucrainei. Experții se așteaptă la o ofensivă puternică din partea Rusiei, pentru că Putin se simte presat de opinia publică și vrea să aniverseze un an de război cu o victorie.

Putin a spus foarte clar că este pregătit să sacrifice orice este nevoie. Și asta face parte din problemă. Și sunt făcute o mulțime de declarații și apar zvonuri că el este dispus să sacrifice cei 300.000 de oameni care au fost mobilizați. Evident că vorbește despre recrutarea și recrutarea mai multor.” a spus Fiona Hill, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Analiștii militari consideră că Vladimir Putin se așteaptă la o scădere a sprijinului Europei pentru Ucraina.

Puterea apărătorilor Stalingradului este cel mai important reper moral pentru armata rusă, pentru noi toți. Soldații și ofițerii noștri sunt fideli acestui lucru.” , declară Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Uniunea Europeană însă tocmai a renunțat la combustibilul rusesc. Iar sondajele din SUA arată însă că 2 din 3 americani susțin ajutorul pentru Ucraina. Biden a folosit discursul său de la Starea Uniunii ca să descrie invazia lui Putin drept un „test pentru întreaga lume”.

Luptăm pentru unul dintre principiile primordiale. Luptăm pentru suveranitate și luptăm pentru dreptul oamenilor de trăi liberi de tiranie. Luptăm pentru democrație”. , a explicat oficialul.