• Orban a declarat că primele măsuri ale guvernului său vor fi anunțate miercuri.
  • Guvernul Ungariei își va asuma noi măsuri de urgență pentru a putea răspunde mai rapid la provocările create de războiul din Ucraina.
  • Orban a mai recurs în trecut la ordinul juridic special, o dată din cauza crizei migrației din Europa și mai târziu în timpul pandemiei COVID-19.

„Pentru a proteja interesele de securitate naţională ale Ungariei, pentru a fi sigur că rămâne în afara războiului şi pentru a proteja familiile hunilor, guvernul are nevoie de spaţiu de manevră şi de pregătire pentru acţiune imediată”, a spus primul ministru Viktor Orban, potrivit purtătorului său de cuvânt, Zoltan Kovacs.

Cu câteva ore mai devreme, cu 136 de voturi pentru şi 36 împotrivă, Adunarea Naţională a Ungariei a aprobat al zecelea amendament la legea fundamentală, care permite guvernului să pună în aplicare o stare de pericol din cauza conflictelor armate, războaielor sau dezastrelor umanitare dintr-o ţara vecină, relatează purtătorul de cuvânt al guvernului.

Pe lângă categoriile deja existente care pot declanşa o stare de pericol, există şi dezastrele naturale sau accidentele de muncă care pun în pericol siguranţa vieţii şi a bunurilor. „Lumea se află în pragul unei crize economice”, a mai spus Orban în videoclip, reiterând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să „protejeze securitatea financiară a familiilor”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Orban a declarat că primele măsuri ale guvernului său vor fi anunțate miercuri. Guvernul lui Orban se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina, cu o inflație anuală de 9,5% și cu un deficit bugetar care a explodat în primul trimestru din cauza unei cheltuieli excesive înainte de alegeri. De asemenea, el trebuie să evite o încetinire accentuată a economiei.

Viktor Orban a lansat un nou atac la adresa Comisiei Europene. „Din cauza ei, avem prețuri mari”, a spus el. La Budapesta, Orban și-a prezentat noul guvern pe care l-a caracterizat cu doar două cuvinte ,,fight club„.