• Derogarea îi permite Ungariei să primească în continuare țiței ieftin din Moscova.
  • Importurile prin petroliere sunt interzise, fiind permise doar cele prin conducte.
  • Budapesta a declarat că interzicerea petrolului rusesc ar declanșa recesiune, penurie și creșterea prețurilor, precum și subminarea securității energetice a Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orban a salutat marți derogarea de la interdicția UE privind petrolul rusesc, care a permis țării sale să continue să primească țiței ieftin de la Moscova. După săptămâni de negocieri între UE și Budapesta, liderii blocului comunitar au ajuns luni târziu la un acord de compromis care interzice importurile de petrol rusesc livrate cu petroliere, dar le lasă în vigoare pe cele primite prin conducte – acesta fiind modul în care Ungaria, țară fără ieșire la mare, primește țițeiul rusesc, esențial pentru economia sa.

„Familiile pot dormi liniștite în această seară, am ținut la distanță cea mai înfiorătoare idee”, a declarat Orban într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

„Am ajuns la un acord care stipulează că țările care primesc petrol prin conducte pot continua să își opereze economiile în condițiile anterioare”, a spus el.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Orban a amenințat că se va opune prin veto acordului și a avertizat că oprirea livrărilor ar distruge economia țării sale. O interdicție generală a importurilor „ar fi fost de nesuportat pentru noi… ca o bombă atomică, dar am reușit să evităm acest lucru”, a spus Orban.

Budapesta – care, sub conducerea lui Orban, a căutat să aibă legături strânse cu Moscova până la invazia din Ucraina – a declarat că interzicerea petrolului rusesc ar declanșa recesiune, penurie și prețuri în creștere și ar submina securitatea energetică a Ungariei.

Ungaria, țară fără ieșire la mare, primește aproximativ 65% din necesarul său de petrol prin intermediul conductei rusești Druzhba (Prietenia).

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul de compromis „va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”.