• Premierul ungar Viktor Orbán a criticat apariția unei cărți pentru copii ce înfățișează personaje homosexuale
  • Viktor Orbán: „Pentru a-mi rezuma opinia: lăsați-ne copiii în pace”
  • Un politician de extremă dreapta a rupt un exemplar într-o conferință de presă

Primul Ministru al Ungariei Viktor Orbán a criticat dur o carte pentru copii care înfățișează personaje homosexuale. Orbán le-a spus editorilor „Lăsați-ne copiii în pace,” relatează Euronews.

„Ungaria are legi privind homosexualitatea, care se bazează pe o abordare excepțional de tolerantă,” a spus premierul Ungariei într-un interviu la postul public de radio. „Dar există o linie roșie care nu trebuie depășită,” a adăugat el. Orbán a catalogat cartea „un act de provocare”. „Pentru a-mi rezuma opinia: lăsați-ne copiii în pace,” a declarat Viktor Orbán.

Orbán a fost întrebat despre o carte publicată de o asociație a comunității LGBT, care a adaptat povești și legende celebre, introducând personaje din minorități marginalizate. Spre exemplu, într-o poveste Cenușăreasa este lesbiană. O mișcare a societății civile a cerut retragerea cărții de pe piață, iar un politician de extremă dreapta a rupt un exemplar într-o conferință de presă. Asociația librarilor și editorilor a condamnat aceste reacții și le-a comparat cu cenzura nazistă și comunistă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În 2018, Orbán a lansat un proiect pentru o „nouă eră” culturală, cu scopul declarat de a apăra valorile creștine și tradiționale. A vizat eliminarea „Studiilor de gen”, un domeniu interdisciplinar de cercetare privind relațiile sociale între sexe, din universitățile țării. În luna mai, Budapesta a interzis înregistrarea reatribuirii sexuale în registrul civil și recunoașterea legală a identității de gen a persoanelor transgender, în ciuda numeroaselor proteste internaționale, scrie Euronews.