Viktor Orbán despre publicarea unei cărți pentru copii cu personaje LGBT: Lăsați-ne copiii în pace

Primul Ministru al Ungariei Viktor Orbán a criticat dur o carte pentru copii care înfățișează personaje homosexuale. Orbán le-a spus editorilor „Lăsați-ne copiii în pace,” relatează Euronews.

„Ungaria are legi privind homosexualitatea, care se bazează pe o abordare excepțional de tolerantă,” a spus premierul Ungariei într-un interviu la postul public de radio. „Dar există o linie roșie care nu trebuie depășită,” a adăugat el. Orbán a catalogat cartea „un act de provocare”. „Pentru a-mi rezuma opinia: lăsați-ne copiii în pace,” a declarat Viktor Orbán.

Orbán a fost întrebat despre o carte publicată de o asociație a comunității LGBT, care a adaptat povești și legende celebre, introducând personaje din minorități marginalizate. Spre exemplu, într-o poveste Cenușăreasa este lesbiană. O mișcare a societății civile a cerut retragerea cărții de pe piață, iar un politician de extremă dreapta a rupt un exemplar într-o conferință de presă. Asociația librarilor și editorilor a condamnat aceste reacții și le-a comparat cu cenzura nazistă și comunistă.

În 2018, Orbán a lansat un proiect pentru o „nouă eră” culturală, cu scopul declarat de a apăra valorile creștine și tradiționale. A vizat eliminarea „Studiilor de gen”, un domeniu interdisciplinar de cercetare privind relațiile sociale între sexe, din universitățile țării. În luna mai, Budapesta a interzis înregistrarea reatribuirii sexuale în registrul civil și recunoașterea legală a identității de gen a persoanelor transgender, în ciuda numeroaselor proteste internaționale, scrie Euronews.

Exit mobile version