• Orban pare că dă înapoi, după protestele masive din weekend
  • China vrea să deschidă universitate la Budapesta
  • Instituţia ar avea legături cu spionajul chinez
  • Universitatea e considerată o școală de elită a Partidului Comunist

Viktor Orban se mai gândeşte dacă deschide sau nu universitate chineză la Budapesta. Premierul maghiar pare că dă înapoi, după protestele masive din weekend. Universitatea nu este nici în faza de planificare, spune un consilier guvernamental. Când va deveni realitate, proiectul va trece prin referendum.

Planul Budapestei de a construi un campus pentru Universitatea Fudan din China a scos mii de oameni în stradă, în weekend. Instituţia ar avea legături cu spionajul chinez. În China, universitatea are propria sa școală de spioni. De asemenea, e considerată o școală de elită a Partidului Comunist. Beijingul îşi apără proiectul.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „Cooperarea transnațională în domeniul educaţiei este o platformă importantă pentru promovarea schimburilor interumane între țări, precum și o practică comună de a consolida cooperarea internațională în domeniul educației. Este conformă cu tendința actuală a vremurilor și în interesul tuturor părţilor.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În 2018, Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată de miliardarul George Soros, și-a mutat campusul la Viena, după presiunile lui Orban.