• La primirea premierului maghiar, Viktor Orban, la Viena, s-au auzit huiduieli și fluierături din partea unui grup demonstrativ, reacție la declarațiile oficialului în Romania.
  • Într-un discurs, susținut sâmbătă, în orașul balnear românesc Băile Tușnad, premierul de extremă dreapta al Ungariei a provocat indignare, criticând „amestecul” dintre europeni și non-europeni.
  • Potrivit Cancelariei Federale din Austria, principalele subiecte ale întâlnirii dintre Viktor Orban și Karl Nehammer sunt războiul rus de agresiune din Ucraina și consecințele acestuia, precum și cooperarea transfrontalieră în lupta împotriva migrației ilegale.

Joi dimineață, premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit de cancelarul austriac, Karl Nehammer, în fața Cancelariei Federale din piața centrală vieneză Ballhausplatz.

La primire, două grupuri s-au adunat pentru a demonstra împotriva lui Viktor Orban. Când premierul ungar a coborât din mașină, au început să se audă primele huiduieli și fluierături.

Într-un discurs, susținut sâmbătă, în orașul balnear românesc Băile Tușnad, premierul de extremă dreapta al Ungariei a provocat indignare, criticând „amestecul” dintre europeni și non-europeni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Noi [maghiarii] nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orban în timpul discursului de sâmbătă. Comentariile sale au stârnit indignarea parlamentarilor din opoziție și a politicienilor europeni.

Orban a afirmat că „Occidentul este împărțit în două”. El a spus că o jumătate este formată din țări în care se întrepătrund populații europene și alte populații non-europene.

„Aceste țări nu mai sunt națiuni”, a spus el.

El a mai adăugat că astfel de țări „continuă să lupte cu Europa Centrală pentru a ne schimba ca să fim ca ele”.

Ulterior, șeful guvernului ungar s-a justificat, spunând că guvernul său urmărește o politică de „toleranță zero” în ceea ce privește antisemitismul și rasismul.

Potrivit Cancelariei Federale din Austria, principalele subiecte ale întâlnirii dintre Orban și Nehammer sunt războiul rus de agresiune din Ucraina și consecințele acestuia, precum și cooperarea transfrontalieră în lupta împotriva migrației ilegale.

În timpul discursului său de sâmbătă, Orban a mai declarat că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat.

„Este nevoie de o nouă strategie care ar trebui să se concentreze pe discuțiile de pace și pe elaborarea unei propuneri de pace bune … în loc de a câștiga războiul”, a spus el.

El a reiterat atunci că Ungaria, membră NATO, va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină. Poziția sa este în dezacord cu restul UE. El a declarat că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE. Ungaria este dependentă în proporție de aproximativ 85% de importurile de gaze rusești.