Viktor Orban promite să mențină stabilitatea economică: „Toată lumea va avea un loc de muncă, iar familiile nu vor fi lăsate singure”

Viktor Orban Sursă foto: Twitter
  • Guvernul Ungariei va păstra stabilitatea economică anul viitor și va menține un plafon pentru facturile la energie ale gospodăriilor.
  • Orban a declarat că anul viitor va prezenta mai multe provocări, având în vedere războiul din Ucraina vecină.
  • Plafonarea facturilor la gaze și electricitate a fost un aspect cheie al politicilor lui Orban.

Guvernul Ungariei va păstra stabilitatea economică anul viitor și va menține un plafon pentru facturile la energie ale gospodăriilor, chiar dacă Uniunea Europeană alunecă într-o criză economică”, a declarat duminică premierul naționalist Viktor Orban.

În timp ce țara a marcat aniversarea unei revolte din 1956 împotriva dominației sovietice, Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la alegerile din aprilie, a declarat că anul viitor va prezenta mai multe provocări, având în vedere războiul din Ucraina vecină.

Un război în est și o criză economică în vest”, a declarat Orban în fața susținătorilor din Zalaegerszeg, la aproximativ 200 km vest de Budapesta, adăugând că există o criză financiară și o recesiune economică în UE”. La Budapesta, profesori și studenți urmau să organizeze un protest împotriva guvernului în cursul zilei.

În 1956 am învățat că este nevoie de unire în vremuri dificile… vom păstra stabilitatea economică, toată lumea va avea un loc de muncă, putem apăra schema de plafonare a facturilor la energie, iar familiile nu vor fi lăsate singure.”

Plafonarea facturilor la gaze și electricitate a fost un aspect cheie al politicilor lui Orban, dar costurile acestui program au crescut în acest an din cauza creșterii prețurilor la energie, ceea ce a reprezentat o povară uriașă pentru bugetul de stat. Guvernul a fost nevoit să elimine plafonul pentru gospodăriile cu consumuri mari începând cu 1 august.

Guvernul urmează să discute în decembrie modificările la bugetul pentru 2023. Bugetul, aprobat în iulie, prevedea o creștere economică de 4,1% anul viitor, în timp ce inflația era văzută la 5,2% – previziuni care au devenit între timp învechite din cauza creșterilor de preț de două cifre. Inflația globală a depășit 20% în septembrie și continuă să crească, în timp ce creșterea economică este așteptată să încetinească la 1% anul viitor.

Ungaria, care încă importă cea mai mare parte a gazului și petrolului din Rusia, a înregistrat o creștere a prețurilor la energie care i-a mărit deficitul comercial și deficitul de cont curent, despre care banca centrală spune că ar putea ajunge la aproape 8% din PIB în acest an. Moneda forint s-a prăbușit la începutul acestei luni la minime record atât față de euro, cât și față de dolar, ceea ce a forțat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor într-o măsură de urgență la 14 octombrie.