• Viktor Orban consideră 4iG printre cele mai importante firme ungare, împreună cu MOL și OTP
  • Guvernul ungar a contribuit la achiziția Vodafone Ungaria de către grupul 4iG
  • Musk, Orban și președintele 4iG au discutat posibilitățile de colaborare cu SpaceX

La doar câteva luni de la întâlnirea din vară, premierul ungar Viktor Orban i-a făcut din nou o vizită lui Donald Trump la reședința acestuia din Florida. De data aceasta, Orban a adus cu el și șeful unei companii ungare bine cotate de guvern, 4iG. La discuții a participat și Elon Musk, deci este probabil că se pregătește o cooperare SpaceX-4iG.

Dintre toate firmele ungare, de ce a venit Orban tocmai cu 4iG la Trump?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne întoarcem undeva în 2014 sau chiar mai devreme pentru premierul ungar Viktor Orban.

Dintotdeauna a fost foarte important ca în sectoarele strategice pentru țară: bănci, telecomunicații, comerț și așa mai departe, încă vreo 2,3 sectoare, proprietatea statului să fie predominantă. Deci dacă se poate toate firmele care aparțin de aceste sectoare să fie pe cât posibil în proprietatea statului sau dacă nu, măcar în proprietate privată ungară.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

El a încercat să pună bazele unei companii de telecomunicații de la zero, acest lucru a eșuat, pentru că pentru o asemenea companie este necesară o anumită expertiza în telecomunicatii, nu este suficient doar să fii loial partidului de guvernământ.

Și cum spuneam a eșuat, acest proiect de firma de telecomunicații de stat, iar apoi atenția lui Viktor Orban s-a indreptat către o mică firmă de IT, se chema 4iG, a fost numită astfel în 2014, și destul de repede din anturajul lui Viktor Orban, dintr-un grup de oameni de afaceri apropiat de guvernul Orban a apărut și persoana competentă pentru a conduce acest conglomerat 4iG.

Este vorba de Gellért Jászai, și sub conducerea lui 4iG a devenit o firmă foarte importanta de telecomunicații, finanțată prin diverse metode, bineînțeles indirect de către guvernul Orban.

A urmat un val de achiziții accelerat în anul 2022, 4iG a cumpărat cotă parte în firmele de telecomunicații în Munte-Negru, Albania, iar apoi a cumpărat cu peste 600 de milioane de euro filiala Digi din Ungaria, iar piatra nestemată pe coroana 4iG a fost cumpărarea filialei Vodafon din Ungaria, dar pentru această achiziție nu a mai fost sufficient capitalul propriu al 4iG.

A fost necesar ca și statul ungar să intervină cu jumătate din acest preț. Deci cum spuneam pentru Viktor Orban este foarte importantă această companie pentru că prin interpuși poate să cumpere orice firmă, este foarte important de spus că acest 4iG a încheiat un acord de parteneriat cu firma Germana producătoare de arme Rheimetall.

Și a încheiat o colaborare și cu o firma israeliană care operează sisteme de satelit. Așa am ajuns până în momentul în care, după o vizită protocolară din iulie, acum Viktor Orban s-a întors la Donald Trump și noul lui partener Elon Musk cu acest Gellért Jászai cu care au purtat discuții timp de 3 ore.

Ce s-a discutat la întâlnirea cu Trump și Elon Musk?

Este foarte interesant că din partea guvernului nu a apărut practic nicio informație din ce s-a discutat acolo. Dar 4iG a publicat un comunicat unde a detaliat ce anume au vorbit cu Elon Musk. Jászai i-a prezentat lui Elon Musk compania și planurile sale, practice 4iG vor să lanseze un sistem de sateliți, format din 8 sateliți pe care i-ar pune pe orbita până în 2032.

Acest sistem de 8 sateliți ar avea scopuri militare, dar și civile, spun ei, 4iG, că prin acesta s-ar putea preveni inundații, s-ar putea organiza mai bine lucrările agricole și așa mai departe.

În ce privește latura militară ei spun că este nevoie de acest lucru, având în vedere instabilitățiile din zonă, iată agravarea războiului din Ucraina și așa mai departe. Deci practic putem prevedea un acord de cooperare dintre SpaceX, compania lui Elon Musk și acest 4iG.

Citește și