Viktor Orban: UE are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina

Viktor Orban

Viktor Orban

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancţiunile împotriva Moscovei nu au funcţionat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban.

„Este nevoie de o nouă strategie care ar trebui să se concentreze pe discuţiile de pace şi pe elaborarea unei propuneri de pace bune … în loc să câştige războiul”, a declarat Orban într-un discurs în România, potrivit Reuters.

Naţionalistul Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a reiterat că Ungaria va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină.

Orban a mai spus anterior că Ungaria nu este de asemenea dispusă să susţină embargouri din partea UE sau limitări ale importurilor de gaze ruseşti, deoarece acest lucru i-ar submina economia.

El a spus în discursul său că strategia occidentală a fost construită pe patru piloni: primul că Ucraina poate câştiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO, că sancţiunile ar slăbi Rusia şi i-ar destabiliza conducerea, că sancţiunile ar afecta Rusia mai mult decât Europa şi că lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

Orban a declarat că această strategie a eşuat, deoarece guvernele din Europa se prăbuşesc „ca piesele de domino”, preţurile la energie au crescut vertiginos şi este nevoie acum de o nouă strategie.

„Stăm într-o maşină care are toate cele patru cauciucuri găurite; este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, le-a spus Orban susţinătorilor săi.

El a spus că Ucraina nu va câştiga niciodată războiul în acest fel „pur şi simplu pentru că armata rusă are o dominaţie asimetrică”.

Exit mobile version