• Violența împotriva femeilor nu ne va mai râde în nas și nu va mai sfida drepturile victimelor.
  • În cazul infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală, săvârşite asupra unui membru de familie, fapta se urmăreşte şi din oficiu.
  • Până acum, nu se puteau aplica pedepse agresorilor, dacă victima îşi retrăgea plângerea.

Violența împotriva femeilor e o realitate. Nu o vedem zilnic, dar e acolo. Și nu va dispărea probabil niciodată.

Dar nu ne va mai râde în nas. Și nu va mai sfida drepturile victimelor. Cadrul legislativ menit să le protejeze devine mai aspru. A fost nevoie de doi ani şi jumătate pentru ca o iniţiativă legislativă să fie adoptată şi promulgată.

În cazul infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală, săvârşite asupra unui membru de familie, fapta se urmăreşte şi din oficiu.

Până acum, nu se puteau aplica pedepse agresorilor, dacă victima îşi retrăgea plângerea. Acum, odată cu adoptarea noilor prevederi la Codul Penal, urmărirea penală continuă chiar dacă victima se răzgândeşte.

Adriana Săftoiu – iniţiatoare lege: „În urma bătăilor şi a ameninţărilor aceste femei îşi retrag plângerile. Drept urmare, cei mai mulţi dintre cei care sunt agresori scăpau absolut nevinovaţi. Adică, practic, femeia încasa bătaia, iar el rămânea la fel de fericit ca până atunci“.

E important să ştii că violenţa în familie nu înseamnă doar bătaie. Sunt femei care se împiedică de ruşine sau de cultura bătăii, bine întipărită în mentalitatea românească. Sunt bariere pe care trebuie să le depășim toți,
dar mai ales victimele abuzurilor.

Adriana Săftoiu – iniţiatoare lege: „De ce atât de târziu reacţionează femeile în faţa violenţei domestice? Şi aici trebuie să spunem clar că e vorba de educaţie. E vorba de o mentalitate care se perpetuează şi, dacă cineva crede că violenţa domestică se întâlneşte doar în mediul rural sau în familii mai sărace, se înşeală. Această violenţă domestică afectează şi femei din mediul urban, cu studii superioare“.

Vestea bună e că femeile încep să aibă încredere în poliţie, încep să vorbească despre dramele pe care le trăiesc şi încep să ceară ajutor.

Ramona Dabija, director Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, IGPR: „Se şi constată o creştere a numărului de protecţie provizorii, cele emise de poliţie, cu 8,2% mai multe, faţă de primele zece luni ale anului trecut. Este adevărat că din totalul acestora, peste 7.000 de ordine au fost emise la solicitarea victimelor“.

Nu lăsa victimele violenței în familie singure în fața agresorului. Și tu poți ajuta. Implică-te atunci când ești martor la o scenă de agresiune domestică.

Ramona Dabija, Comisar Şef ICPC: „E foarte important să ştim că oricare dintre noi putem lua atitudine atunci când vedem că o persoană este în pericol“.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE