• Cei 36 de muncitori srilankezi au devenit cunoscuți după ce angajatorul i-a concediat, iar autoritățile i-au trimis pe aeroportul Otopeni
  • Deși s-a dorit repatrierea lor, acest lucru nu a fost posibil, pentru că toate aeroporturile din Sri Lanka sunt închise
  • Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a intervenit și a găsit angajatori dispuși să-i primească la muncă

După ce le-a oferit cazare în noaptea în care au fost abandonați la aeroportul Otopeni, Violeta Alexandru a căutat să rezolve probleme și le-a găsit oferte de muncă celor 36 de srilankezi concediați de firma de confecții din Botoșani.

Ministrul Muncii a mers împreună cu șase companii la discuții cu cetățenii din Sri lanka, iar aceștia urmează să decidă până mâine unde vor vrea să muncească.

„Au rămas să se gândească după ce au ascultat ofertele a 6 angajatori. Eu nu am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta şi le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după întâlnirea dintre reprezentanţii companiilor şi cetăţenii srilankezi.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Potrivit ministrului, unii dintre angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, precum şi pentru alte câteva care sunt încă în Botoşani şi urmează să finalizeze perioada de carantină. Alte companii au oferit locuri de muncă pentru doar o parte a acestui grup.

„Pe aceşti oameni i-am văzut încântaţi de ceea ce au auzit, i-am văzut decişi să aleagă între opţiunile prezentate chiar astăzi. Sunt conştienţi că fiecare zi în care nu muncesc este de în defavoarea lor. Nu îi presez, dar sunt conştienţi că trebuie să ia o decizie pentru a putea avea un salariu, pentru a se putea angaja. Mă aştept să ia decizia astăzi şi de mâine (miercuri – n.r.) să intre în contact cu angajatorul”, a mai spus Alexandru.

Companiile care vor să preia muncitorii din Sri Lanka desfăşoară activităţi în industria de producere de echipamente de cafea, confecţii, domeniul sanitar sau în domeniul ambalării produselor alimentare.

Un număr de 36 de cetăţeni din Sri Lanka, care lucrau în Botoşani, au fost concediaţi la finalul perioadei de carantină în care au fost plasați, după ce un membru al grupului a fost testat pozitiv. Autoritățile locale i-au trimis cu autocarele la București pentru a fi repatriați, însă nicio cursă nu îi aștepta pe aeroportul Otopeni, așa cum îi anunțase angajatorul.