• Vremurile când mulţi cetăţeni îşi permiteau luxul de a sta în halat/lenjerie intimă/pantaloni scurţi în casă, pe durata iernii, ar putea să se sfârşească.
  • Multe state din UE îndeamnă cetăţenii ca pe durata acestei ierni să scădem temperatura la 19 grade C din cauza crizei energetice provocată de Rusia.
  • Dar ministrul Energiei ne dă un mesaj încurajator – poartă pantaloni lungi indiferent de anotimp.

Vremurile când mulţi cetăţeni îşi permiteau luxul de a sta în halat/lenjerie intimă/pantaloni scurţi în casă, pe durata iernii, chiar când erau -10 grade C afară, ar putea să se sfârşească. Multe state din Uniunea Europeană îndeamnă cetăţenii ca pe durata acestei ierni să scădem temperatura la 19 grade C din cauza crizei energetice provocată de Rusia şi sabotajului recent asupra conductelor Nord Stream.

Dar ministrul Energiei ne dă un mesaj încurajator – poartă pantaloni lungi indiferent de anotimp. Ministrul Energie, într-un interviu pentru Antena 3/CNN, a comentat pe tema românilor tot mai îngrijoraţi că vor face frigul în casă la iarnă.

Virgil Popescu a declarat că „port blugi în casă, indiferent de anotimp”. A mai adăugat că „nu am purtat niciodată pantaloni scurţi. Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”. 

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Potrivit lui GLAMI Fashion (Re)search, 1 din 4 români vor să economisească energie electrică, căldură şi gaz, făcând faţă frigului cu haine groase. 

Din cauza panicii că s-ar putea ajunge la raţionalizare sau că factura la căldura va creşte, românii au început să ia măsuri. Marile lanţuri magazine online au început să facă vânzări profitabile cu pături groase, geci, pantaloni şi puloverele de iarnă, dar şi de lemne, topoare şi calorifere electrice. 

Declaraţia ministrului Energiei ar putea fi însă la fel de supărătoare ca cea a fostului prim-ministru liberal, Florin Cîţu, când în august 2021 a fost întrebat dacă ştie preţul franzelei, a declarat că „Nu mănânc pâine”. 

Deşi pare să fie un îndemn sănătos fiincă pâinea conţine carbohidraţi, declaraţia sa a atras un val de critici şi reacţii negative. Opozanţii ar asocia declaraţiile liberalilor cu cea a ultimei regine a Franţei, Maria Antoaneta.

Când a fost întrebată ce ar putea să facă în privinţa francezilor înfometaţi, ea ar fi spus „dacă nu au pâine, să mănânce cozonac”. Deşi expresia i-a fost atribuită, în realitate nu a rostit-o niciodată.

Expresia apare în cartea a şasea din Confesiunile lui Jean-Jacques Rousseau. În carte, Rousseau povesteşte un episod în care căuta pâine pentru a însoţi nişte vin pe care-l furase. Simţindu-se prea elegant îmbrăcat pentru a intra într-o brutărie obişnuită, şi-a amintit cuvintele unei „mare prinţese”:  

În cele din urmă mi-am amintit de ultima soluţie a unei mari prinţese care, când i s-a spus că ţăranii nu au pâine, a răspuns: „Atunci să mănânce brioşe”.

Se întâmplase înainte de declanşarea Revoluţiei Franceze. În Cartea lui Jin, o cronică chinezească din secolul al VII-lea, relatează că  atunci când împăratului Hui i s-a spus că oamenii lui mor de foame pentru că nu mai este orez, el a spus: „ Atunci, să mănânce  terci cu carne măcinată”.