• „Am finalizat ordonanța de urgență cu privire la compensarea facturilor pentru clienții casnici”.
  • „Distribuitorii au obligația să citească contoarele. Vor fi obligați să citească contoarele la 3 luni”.
  • „De la sfârșitul anului, sper să aducem și gaz azer în România. Statul român prin Romgaz va avea acces la jumătate din resursele din Marea Neagră. Vom avea acces și la 20% din resurse prin OMV Petrom”.
  • „Dacă 26 de companii au manipulat piața de energie, aștept să văd măsuri drastice, înseamnă că este infracțiune. Mie nu mi-a spus niciodată șeful ANRE de aceste lucruri”.
  • „Probabil anul viitor vom avea o nouă conducere la ANRE. Nu mi-a plăcut cum ANRE a reglementat liberalizarea energiei”.
  • „Vom gândi o schemă de ajutor pentru IMM-uri”.
  • „Cred că marile companii trebuie să-și schimbe puțin comportamentul și să respecte legile din România”.
  • „Încerc să văd de ce nu mai sunt bani. Cu tot mutatul banilor de la Măsura 3 la Măsura 2, banii nu mai sunt. Nu știu cum s-au pierdut banii”.
  • „La Salrom SA au fost probleme cu o licitație pe licența de grafit. Domnul Tulici, care a fost făcut condamnat de domnul Năsui, o să-l dea în judecată pe Claudiu Năsui”.
  • „Cred că vom avea discuții de luni, cu USR PLUS, pentru refacerea coaliției”.
  • „Salariul meu de la ministerul Energiei este de 12.070 de lei net. Nu sunt un om sărac”.

„Am finalizat ordonanța de urgență cu privire la compensarea facturilor pentru clienții casnici. Vorbim de 5.200.000 de gospodării, deci vreo 13 milioane de români și 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane și ceva de români, practic 65% din cei racordați la energie electrică și, la fel, 65% din cei care sunt racordați la gaze naturale.

Vorbim de compensarea consumurilor medii: la energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw și 200 de kw/lună, deci între 150 și 1000 de kilowatți pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie și 31 martie, iar la gaze naturale vorbim de o compensare de la un consum minim de 100 de m3/an și 1200 de m3/an. De ce spun pe an?

Pentru că acolo este un consum anual, dintre care o să compensăm perioada de iarnă -80%, pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. La gaze naturale vorbim de un procent de 25% din factură pentru toți consumatorii care se încadrează în această plajă de consum. Această plajă de consum este definită de la o garsonieră până la o unitate locativă de până în 120 de mp iar la energie electrică vorbim de o compensare pe factură care va ajunge la 21 de bani pe kilowatt, 210 lei pe megawatt.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În factura lunară a omului acasă, dacă se încadrează în această plajă de consum și totul se va regulariza la 5 luni, va apărea pe factură, cu minus, în fiecare lună, această sumă. Omul va plăti mai puțin la energie electrică cu 21 înmulțit cu numărul de kilowatți, iar la factura de gaze va fi mai puțin cu 25% din valoarea ei. Totul se face by default, ca să nu mai punem oamenii pe drumuri, să nu mai aducă adeverințe ca să demonstreze că au venituri medii pe gospodărie. Este suficient ce se întâmplă la consumatorul vulnerabil unde este nevoie să demonstreze că este vulnerabil. Furnizorii își vor recupera banii pentru că la sfârșitul fiecărei luni vor face un decont centralizat pe care îl vor prezenta ministerului Muncii”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

De ce nu sunt citite contoarele oamenilor și sunt umflate facturile prin estimări grețite? Ministrul Popescu spune că distribuitorii sunt obligați să facă acest lucru: „Distribuitorii au obligația să citească contoarele. Vor fi obligați să citească contoarele la 3 luni. Și la Electrica au fost probleme cu cititul contoarelor. Toți distribuitorii au această problemă. Scopul este să plătim cât consumăm. La firmele furnizoare, la energie și gaze, cred că mai trebuie făcut un filtru. Firmele furnizoare sunt licențiate de ANRE iar condițiile sunt laxe. Trebuie să modificăm legislația secundară în privința asta”.

„Fenomenul scumpirii este global nu mai este european. S-a triplat prețul certificatului de CO2. S-a scumpit prețul energiei electrice produsă din combustibil fosil. De la 1 iulie, prețul gazului s-a triplat pe piețele regionale. Federația Rusă face presiuni pentru deschiderea Nord Stream 2. Prețul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro. Energia electrică produsă pe bază de gaze s-a scumpit și ea. Și pe piața bursieră, prețul energiei a crescut”, a declarat ministrul.

Cât de dependentă este România de gazul rusesc? Ministrul Energiei,Virgil Popescu, a răspuns pentru Aleph News

„România a avut tot timpul nevoie iarna de gaze de import. Avem resurse, dar consumul României este mai mare decât producția. În 2020, am importat 23%, anul acesta importăm 28-29%. România este producătoare de gaze și importă cât are nevoie. De la sfârșitul anului, sper să aducem și gaz azer în România. Exxon și OMV s-au retras din cauza ordonanței 114. A fost o prostie plafonarea prețurilor la producător. Ne apropiem de final cu cumpărarea părții Exxon de către Romgaz. Statul român prin Romgaz va avea acces la jumătate din resursele din Marea Neagră. Vom avea acces și la 20% din resurse prin OMV Petrom. CEO-ul de la OMV mi-a zis că sunt interesați în continuare de exploatare. Investitorii doresc o scădere a fiscalității în Legea Offshore. Va fi o lege în Parlament, asumată de toate partidele. În octombrie, în această sesiune parlamentară, vreau să aprobăm Legea Offshore. Primul gaz scos din Marea Neagră va fi în 2026. Pe un alt perimetru, anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră. 1 miliard de metri cubi pe an vor intra în sistemul național de transport”.

„Dacă 26 de companii au manipulat piața de energie, trebuie luate măsuri drastice. Pârghiile de control sunt la ANRE. Înseamnă că este un lucru grav. Pe noi nu ne-a anunțat la minister ANRE cu privire la asta. Dacă este manipulată piața, înseamnă că este infracțiune. Mie nu mi-a spus niciodată șeful ANRE de aceste lucruri. Dacă i-a prins, aștept să văd măsurile luate. Sper să nu fie sancționate companiile care vând energie la un preț decent pentru consumatori”, a declarat ministrul Popescu la Aleph News, reacționând la declarațiile făcute în Parlament de către Dumitru Chiriță, șeful ANRE.

„Numirile la șefia ANRE sunt făcute de Parlament, pe algoritm politic. O autoritate care reglementează o piață atât de mare, trebuie să aibă oameni bine plătiți. Nu este anormal că au salarii mari, mi se pare anormal dacă nu-și fac treaba. Un raport de anchetă pe ANRE nu a mai fost discutat în plenul Parlamentului. (…) Mandatele șefilor ANRE expiră anul viitor. Probabil anul viitor vom avea o nouă conducere la ANRE. Nu mi-a plăcut cum ANRE a reglementat liberalizarea energiei. Anul trecut, ne-am trezit într-o nebunie și a trebuit să mutăm 7 milioane de oameni în 30 de zile”, a spus ministrul Energiei, în emisiunea OFF/On The Record, referitor la salariile și performanțele șefilor ANRE.

„Vom gândi o schemă de ajutor pentru IMM.(…) Cred că companiile mari trebuie să-și schimbe puțin comportamentul și să respecte legile din România. De luni, amenzile pentru aceste companii vor fi între 2 și 5% pe cifra de afaceri”, a anunțat Virgil Popescu.

„Când am ajuns la ministerul Economiei, pe Măsura 2 nu se făcuse plata de ajutor decât pentru 16.700 de firme din 22.000. Încerc să văd de ce nu mai sunt bani. Cu tot mutatul banilor de la Măsura 3 la Măsura 2, banii nu mai sunt. Nu știu cum s-au pierdut banii. Acum au găsit bani la Măsura 3 la ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. La Horeca vom da drumul la bani, este nepermis de mult întârziată. Nu s-a prea mișcat mare lucru în ministerul Economiei. Programele de export au fost oprite, dar nu trebuie să sufere tot programul”, a afirmat ministrul Popescu, referindu-se la ce a găsit în Ministerul Economiei după plecarea lui Claudiu Năsui.

În privința măsurilor luate pentru oprirea valului 4 pandemic, Virgil Popescu spune că Guvernul nu va închide economia: „Restaurantele și terasele vor fi deschise pentru cei cu certificat. M-au sunat și pe mine patronii din Horeca. Premierul a spus că nu mai închidem economia. Cred că vor intra în magazine doar cei cu certificat. (…) Vaccinarea nu este numai pentru sănătate, ci și pentru economie”

Despre acuzațiile lui Claudiu Năsui, potrivit căruia în Consiliul de Administrație al SALROM SA au fost numiți nu numai liberali ci și oameni cu probleme penale, Virgil Popescu răspunde: „La Salrom SA au fost probleme cu o licitație pe licența de grafit. Domnul Tulici, care a fost făcut condamnat de domnul Năsui, o să-l dea în judecată pe Claudiu Năsui. IPJ Maramureș spune că Nicolae Tulici nu este condamnat, este o confuzie de nume. Am schimbat o conducere la sare și am luat licența de grafit. Pe niște oameni planau niște suspiciuni în legătură cu un produs strategic: grafitul. Am pus vechea echipă care se bătea pe acest grafit”

În emisiunea OFF/OnTheRecord de pe Aleph News, Virgil Popescu, care este și vicepreședinte PNL, a spus că la guvernare vede partidul său alături de USR PLUS: „Declarațiile USR PLUS trebuie luate în cheia Congresului lor. Cred că vom avea discuții luni, cu USR PLUS, pentru refacerea coaliției. Nu cred că USR PLUS va vota alături de AUR. O coaliție de dreapta este cea mai bună soluție pentru România. (…) Salariul meu de la ministerul Energiei este de 12.070 de lei net. Nu sunt un om sărac”

De ce au crescut facturile?

  • „Am finalizat ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor pentru clienții casnici”.
  • „Peste 16 milioane de români vor avea compensate consumurile medii”.
  • „În factură, dacă te încadrezi în consum, va apărea compensarea pe factură”.
  • „Mecanismul va fi transparent, nu punem oamenii pe drumuri”.

Cât de dependentă este România de Gazprom?

  • „De la sfârșitul anului, sper să aducem și gaz azer în România”.

De ce România nu-și exploatează rezervele din Marea Neagră?

  • „EXXON și OMV s-au retras din cauza Ordonanței 114”.
  • „A fost o prostie plafonarea prețurilor la producător”.
  • „Ne apropiem de final cu cumpărarea părții exxon de către ROMGAZ”.
  • „Statul român prin ROMGAZ va avea acces la jumătate din resursele din Marea Neagră”.
  • „Vom avea acces și la 20% din resurse, prin OMV Petrom”.
  • „CEO de la OMV mi-a zis că sunt interesați în continuare de exploatare”.
  • „Investitorii doresc o scădere a fiscalității în legea offshore”.
  • „Va fi o lege în parlament asumată de toate partidele”.
  • „În octombrie, în această sesiune parlamentară, vreau să aprobăm legea offshore”.
  • „Primul gaz scos din Marea Neagră va fi în 2026”.
  • „Pe un alt perimetru, anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră”.
  • „1 miliard de metri cubi pe an vor intra în sistemul național de transport”.

Unde era statul român când era manipulată piața de energie?

  • „Dacă este așa, trebuie luate măsuri drastice”.
  • „Pârghiile de control sunt la ANRE”.
  • „Dacă sunt 26 de companii, înseamnă că e un lucru grav în piață”.
  • „Pe noi nu ne-a anunțat la Minister cu privire la asta”.
  • „Dacă e manipulare de piață înseamnă că e infracțiune”.
  • „Mie nu mi-a spus niciodată șeful ANRE de aceste lucruri”.
  • „Dacă i-a prins, felicitări, aștept să văd măsurile luate”.
  • „Sper să nu fie sancționate companiile care vând energie la un preț decent”.

De ce nu sunt citite corect contoarele?

  • „Distribuitorii au obligația să citească contoarele”.
  • „Vor fi obligați să citească contoarele la 3 luni”.
  • „Și la Electrica au fost probleme cu cititul contoarelor”.
  • „Toți distribuitorii au această problemă”.
  • „La firmele furnizoare, la energie și gaze, cred că mai trebuie făcut un filtru”.
  • „Firmele furnizoare sunt licențiate de anre, condițiile sunt laxe”.
  • „Trebuie să modificăm legislația secundară”.

De ce sunt salarii de 6.000-12.000 de euro la ANRE?

  • „Mandatele șefilor ANRE expiră anul viitor”.
  • „Probabil anul viitor vom avea o nouă conducere la ANRE”.
  • „Domnul Chiriță cunoaște fenomenul energiei”.
  • „Nu mi-a plăcut cum ANRE a reglementat liberalizarea energiei”.
  • „Anul trecut, ne-am trezit într-o nebunie și a trebuit să mutăm 7 milioane de oameni în 30 de zile”.
  • „Profitul companiilor producătoare vor fi subvenții la facturile oamenilor”.
  • „Vom gândi o schemă de ajutor pentru IMM”.
  • „Facturile până la cer au fost greșeli de citiri și estimări”.
  • „Cred că companiile mari trebuie să-și schimbe puțin comportamentul”.
  • „Companiile mari trebuie să respecte legile din România”.
  • „De luni, amenzile pentru aceste companii vor fi între 2-5% pe cifra de afaceri”.

Virgil Popescu (PNL) vs. Claudiu Năsui (USR PLUS)

  • „Când am ajuns, pe măsura 2 nu s-a plătit ajutor decât pentru 16.700 de firme din 22.000”.
  • „Încerc să văd de ce nu mai sunt bani”.
  • „Cu tot mutatul banilor de la măsura 3 la măsura 2, banii nu mai sunt”.
  • „Nu știu cum s-au pierdut banii”.
  • „Au găsit bani la măsura 3, la ministerul investițiilor și proiectelor europene”.
  • „La HoReCa vom da drumul la bani, este nepermis de mult întârziată”.

Cum este ajutată HoReCa în valul 4 al pandemiei?

  • „Am vorbit cu premierul și nici el nu înțelege cum s-a strecurat această greșeală”.
  • „Restaurantele și terasele vor fi deschise pentru cei cu certificat”.
  • „M-au sunat și pe mine patronii de HoReCa”.
  • „Premierul a spus că nu mai închidem economia”.
  • „Cred că vor intra în magazine doar cei cu certificat”.

Cu cine sunt populate Consiliile de Administrație din companiile României?

  • „La Salrom S.A au fost probleme cu o licitație pe licența de grafit”.
  • „Domnul Tulici, care a fost făcut condamnat, o să-l dea în judecată pe Claudiu Năsui”.
  • „IPJ Maramureș spune că Nicolae Tulici nu este condamnat”.
  • „S-a încercat sensibilizarea opiniei publice în legătură cu acest lucru”.
  • „Am schimbat o conducere la sare și am luat licența de grafit”.
  • „Pe niște oameni planau niște suspiciuni în legătură cu un produs strategic: grafitul”.
  • „Am pus vechea echipă care se bătea pe acest grafit”.

Marți pică sau nu Guvernul Cîțu?

  • „Declarațiile USR PLUS trebuie luate în cheia congresului lor”.
  • „Cred că vom avea discuții cu USR PLUS pentru refacerea coaliției”.
  • „Nu cred că USR PLUS va vota alături de aur”.
  • „O coaliție de dreapta e cea mai bună soluție pentru România”.