• Experții spun că este posibil ca cei mici să fie mai vulnerabili decât de obicei la virușii respiratori și la infecțiile sezoniere, deoarece nu au fost supuși agenților patogeni în timpul izolărilor decise în timpul pandemiei.
  • Iar mamele, care transmit anticorpii la VSR prin placentă, au, de asemenea, o concentrație mai mică de anticorpi după ce au petrecut iarna trecută în izolare.
  • Infecția cu VSR începe ca o simplă răceală, astfel încât sugarii prezintă de obicei simptomele unei infecții a tractului respirator superior timp de 1-3 zile: strănut, tuse, durere în gât, febră.

O epidemie de virus respirator sincițial în rândul nou-născuților din Italia a tras toate semnalele de alarmă. De ce sunt atât de multe cazuri acum?

După Statele Unite și Noua Zeelandă, primele țări care au tras semnalul de alarmă, o puternică epidemie de virus respirator sincițial (VSR) a ajuns și în Italia și afectează copiii foarte mici din toată țara, iar secțiile de pediatrie și spitalele de terapie intensivă sunt pline de copii și bebeluși cu bronșiolită și pneumonie provocate de virus. La Padova sunt 16 pacienți tineri, dintre care patru sunt intubați la terapie intensivă.

„În ultimele 15 zile am asistat la o creștere exponențială a internărilor pentru bronșiolită, chiar și gravă, cauzată de virusul respirator sincițial”, adaugă Antonino Reale, director al urgențelor pediatrice la spitalul Bambino Gesù din Roma.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

LEGĂTURA CU IZOLAREA DIN CAUZA PANDEMIEI

În sezonul trecut, în timp ce măsurile de izolare a coronavirusului au fost în vigoare, virusul VSR nu a fost niciodată izolat, și a fost „adormit” tocmai datorită măsurilor dure de izolare implementate pentru a limita răspândirea coronavirusului. De fapt, a fost sărit un sezon.

Experții spun că este posibil ca cei mici să fie mai vulnerabili decât de obicei la virușii respiratori și la infecțiile sezoniere, deoarece nu au fost supuși agenților patogeni în timpul izolărilor decise în timpul pandemiei. Iar mamele, care transmit anticorpii la VSR prin placentă, au, de asemenea, o concentrație mai mică de anticorpi după ce au petrecut iarna trecută în izolare.

Din acest motiv, virusul, care a recidivat, provoacă acum cazuri mai grave. „Epidemia a venit cu două luni mai devreme”, spune Fabio Midulla , președinte al Societății italiene de boli respiratorii la copii (Simri), profesor titular la Universitatea La Sapienza și șef al secției de urgențe pediatrice de la Policlinici Umberto I din Roma.

SIMPTOME

Infecția cu VSR începe ca o simplă răceală, astfel încât sugarii prezintă de obicei simptomele unei infecții a tractului respirator superior timp de 1-3 zile: strănut, tuse, durere în gât, febră.

Din a treia până în a cincea zi, pot începe să prezinte dificultăți respiratorii, prin urmare, o creștere a frecvenței respiratorii, o mișcare de lărgire a nărilor, retracții ale pielii la nivelul toracelui în timpul respirației. Aceștia au adesea nevoie de oxigen.

La copiii prematuri, primul simptom poate fi apneea și apoi apar simptomele tipice ale unei boli respiratorii. Cu dificultăți de respirație, în unele cazuri este necesar oxigen sau chiar ventilație non-invazivă.