• În luna iunie, Departamentul pentru Securitate Internă a declarat că a lansat o operațiune fără precedent pentru a dezmembra rețelele de trafic de persoane.
  • Mii de persoane împart băi, dușuri, stații de spălare a hainelor, frânghii și stații de încărcare a telefoanelor mobile.
  • În aprilie, peste 7.000 de migranți, majoritatea din America Centrală și Haiti, așteptau în Reynosa ridicarea titlului 42.

Majoritatea noilor sosiți sunt haitieni. Pastorul Silva estimează că aproximativ 12.800 de migranți așteaptă în Reynosa. În cele două adăposturi Senda de Vida ale sale, Silva are suficientă mâncare și corturi pentru aproape 6.000 de persoane. Viața în interiorul adăposturilor este despre împărtășire. Mii de persoane împart băi, dușuri, stații de spălare a hainelor, frânghii și stații de încărcare a telefoanelor mobile. În afara toaletei femeilor, regulile de utilizare a instalației sunt afișate în două limbi, inclusiv îndemnuri de a păstra zona curată.

Viața în afara porților adăposturilor este despre supraviețuire. Migranții și-au amenajat tabere improvizate – una dintre ele se află la câțiva metri de malul râului Rio Grande. Aproximativ 350 de persoane trăiesc acolo, potrivit Alma Ruth, fondatoarea și directoarea Fundației Practice Mercy.

Spre deosebire de corturile din adăposturi, care sunt fie pe beton, fie pe pietriș, unele dintre aceste corturi sunt pe pământ sau pe paleți de lemn. Migranții de acolo și-au făcut sobe improvizate în aer liber, așezând grătare de metal peste blocuri de zgură pe pământul gol.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Mulți dintre ei au probleme grave de sănătate, iar femeilor însărcinate li s-a refuzat serviciul de către spitalul mexican local, a declarat Ruth. La începutul acestui an, numărul migranților care așteptau în comunitățile de frontieră din nordul Mexicului, inclusiv Reynosa, a crescut în așteptarea sfârșitului titlului 42, ordinul de sănătate publică din epoca Trump care a fost folosit de aproape 2,2 milioane de ori pentru a expulza migranții din SUA către Mexic și alte țări.

În aprilie, peste 7.000 de migranți, majoritatea din America Centrală și Haiti, așteptau în Reynosa ridicarea titlului 42. Adăposturile erau pline de oameni disperați. O piață publică de la poalele podului internațional se transformase într-un oraș de corturi, unii migranți dormind sub prelate și neștiind de unde va veni următoarea lor masă. Condițiile în sine i-au făcut pe migranți – mulți dintre ei fugind de violență și de șantaj în țările lor de origine – o pradă ușoară pentru organizațiile criminale.

Promisiunea de ajutor și siguranță

Aproximativ o duzină de alți migranți de la adăpost au declarat pentru CNN că au aflat, de asemenea, de pe platformele de socializare, cum ar fi Instagram și Facebook, că o organizație din Reynosa îi ajută pe migranți să treacă legal în Statele Unite. Este o formă destul de comună de speranță online – una care îi pune adesea pe cei mai vulnerabili în situații disperate.

De asemenea, autoritățile federale din domeniul imigrației avertizează că organizațiile criminale transnaționale folosesc dezinformarea pentru a-i încuraja pe migranți să facă călătoria periculoasă și costisitoare către granița de sud a SUA. În luna iunie, Departamentul pentru Securitate Internă a declarat că a lansat o operațiune fără precedent pentru a dezmembra rețelele de trafic de persoane.

Silva spune că există o parte de adevăr în ceea ce au auzit migranții precum familia Makenson, dar nu toți se califică pentru excepțiile de la titlul 42 care le vor permite intrarea în SUA.

CNN a contactat Departamentul pentru Securitate Internă în legătură cu acest articol și nu a primit o declarație în acest sens. în cea mai mare parte a pandemiei, excepțiile de la regula controversată au fost rare și au fost făcute doar pentru persoanele vulnerabile, de la caz la caz.

Însă, din mai până în iulie, peste 28.000 de excepții de la titlul 42 au fost făcute în șase porturi de intrare, inclusiv patru în Texas și câte unul în Arizona și California. Aproximativ 42% dintre acestea s-au întâmplat la podul internațional Reynosa-Hidalgo, arată înregistrările judiciare.