• Miercuri, 12 octombrie, prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos a venit în vizită în România pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, la Centrul de Instruire Întrunită Getica.
  • Iohannis: România şi Ţările de Jos sunt state prietene, partenere şi aliate în cadrul UE şi al NATO. 
  • Preşedintele afirmă că prezenţa militarilor în România demonstrează „unitatea, coerenţa şi capacitatea de reacţie ridicate care definesc NATO – cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie – şi pe noi ca Aliaţi”.

Miercuri, 12 octombrie, prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos a venit în vizită în România pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, la Centrul de Instruire Întrunită Getica.

„România, întregul Flanc Estic, precum şi întreaga Alianţă şi comunitate internaţională resimt din plin aceste ameninţări de securitate fără precedent generate de războiul brutal dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei”, spune Klaus Iohannis, în prezenţa premierului olandez, Mark Rutte.

„Sunt bucuros că îl avem ca invitat, aici, la Cincu, pe domnul Mark Rutte, Prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, într-un moment important, dar şi dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică. România şi Ţările de Jos sunt state prietene, partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. Ţările noastre împărtăşesc aceleaşi valori democratice şi au interese comune de securitate, de pace şi de prosperitate. Vizita dumneavoastră în România, domnule Prim-ministru, reprezintă expresia relaţiilor aprofundate de cooperare pe care România le are cu Ţările de Jos, în mod deosebit în domeniul securităţii şi apărării. România, întregul Flanc Estic, precum şi întreaga Alianţă şi comunitate internaţională resimt din plin aceste ameninţări de securitate fără precedent generate de războiul brutal dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei”, spune Klaus Iohannis.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

El afirmă că prezenţa militarilor în România demonstrează „unitatea, coerenţa şi capacitatea de reacţie ridicate care definesc NATO – cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie – şi pe noi ca Aliaţi”.

„Împreună cu soldaţii români, faceţi Europa mai sigură şi protejaţi valorile euroatlantice: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege singură cursul de politică externă şi de securitate. (…) Împreună suntem mai credibili, mai eficienţi şi mai hotărâţi în asigurarea unui mediu de securitate stabil, necesar dezvoltării societăţilor noastre democratice”, încheie şeful statului.
Ciucă: Trebuie să rămânem uniţi, solidari, să sprijinim Ucraina şi să împiedicăm extinderea războiul.

„Trebuie să rămânem uniţi, solidari, să sprijinim Ucraina şi să împiedicăm extinderea războiului, în special în partea de sud a Ucrainei, la gurile Dunării, cu consecinţa blocării accesului Ucrainei la porturile de la Marea Neagră”, spune premierul Nicolae Ciucă.
„În primul rând, permiteţi-mi să exprim recunoştinţa ţării mele pentru prezenţa în România a militarilor din Ţările de Jos, până la 200 de soldaţi. Eforturile lor, împreună cu colegii lor francezi, belgieni şi români, pentru a construi şi opera Grupul de luptă aliat, sunt foarte apreciate de români”, spune Nicolae Ciucă.

El apreciază că această contribuţie la postura de descurajare şi apărare a NATO în România „este extrem de semnificativă, deoarece reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianţa este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul şi valorile”.

„Invazia rusă în Ucraina a modificat ireversibil relaţia noastră cu Rusia. Războiul de agresiune neprovocat, ilegal şi premeditat împotriva Ucrainei este cea mai importantă ameninţare la adresa aliaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Trebuie să rămânem uniţi, solidari, să sprijinim Ucraina şi să împiedicăm extinderea războiului, în special în partea de sud a Ucrainei, la gurile Dunării, cu consecinţa blocării accesului Ucrainei la porturile de la Marea Neagră”, adaugă premierul.

El arată că efectele războiului Rusiei se extind atât la ţările aliate vecine, cât şi la partenerii vulnerabili.

„O mare responsabilitate pe care o avem în calitate de aliaţi este să ne asigurăm că lecţia învăţată din această criză de către Rusia şi alţi actori globali şi regionali este că agresiunea are efecte negative semnificative. În cadrul UE şi NATO, dar şi în formatele multilaterale, am adoptat o poziţie fermă şi hotărâtă faţă de Rusia vizând izolarea Rusiei la nivel internaţional, susţinerea unor sancţiuni dure şi asigurarea punerii lor în aplicare, pledând pentru un sprijin mai larg din partea democraţiilor din întreaga lume. România a susţinut toate pachetele de sancţiuni ale UE, inclusiv cel mai recent – al optulea pachet”, încheie Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum şi şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Braşov.