• Vlad Voiculescu susține că a descoperit diferențe în raportările deceselor cauzate de coronavirus, la nivelul mai multor spitale
  • La Spitalul Colentina diferențele ar fi de ordinul „sutelor“
  • Și la Spitalul ROL 2 ar fi fost raportate în platformă mai puține decese decât numărul real al morților din unitatea medicală

UPDATE 18.30 Reacția Spitalului Colentina

Spitalul Colentina a reacționat după ce Vlad Voiculescu a susținut că a descoperit că la această unitate medicală există diferențe de raportare a deceselor de ordinul „sutelor“.

Spitalul Colentina a transmis, într-un comunicat de presă, că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de Covid-19 nu există diferențe semnificative.

Având în vedere informațiile difuzate în mass-media, cu privire la existența unei inadvertențe în raportarea numărului de decese Covid-19, facem următoarele precizări:

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Spitalul Clinic Colentina a devenit spital suport Covid în data de 27.03.2020. În conformitate cu reglementările legale în vigoare, de la acea dată până în prezent Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 9:00).

Totodată, au fost raportate în dinamică, imediat la DSPMB, conform metodologiei INSP un număr de 731 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 14:00)“, transmite Spitalul Colentina.

Și ministerul Apărării a precizat că nu există nicio diferență între raportările deceselor de Covid-19 la spitalul militar ROL 2.

Știrea inițială

După ce, recent, Vlad Voiculescu a acuzat că „există diferențe fundamentale între numărul real de decese și cel raportat“, fostul ministru al Sănătății susține că a descoperit că la Spitalul Colentina diferențele de raportare ar fi de ordinul „sutelor“ de morți.

Voiculescu mai acuză și că la Spitalul ROL 2 ar fi fost raportate în platformă mai puține decese decât numărul real al morților din unitatea medicală. Fostul ministru consideră că „principala responsabilitate este la Institutul Național de Sănătate Publică“.

Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul deceselor din platforma în care raportează toată lumea. La Spitalul Colentina diferența este de sute, peste 500, și la spitalul ROL 2, acea unitate militară din curtea Spitalului Ana Aslan, sunt diferențe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie. Principala responsabilitate este la Institutul Național de Sănătate Publică“, a spus fostul ministru al Sănătății, la Europa FM.

Vineri, întrebat de ce vorbește despre aceste date cu atâta siguranță, Vlad Voiculescu a răspuns că a luat un spital, s-a uitat la cifra deceselor și cum e raportată pe cele două platforme: „pe ambele era subraportare, iar diferența era semnificativă”, care poate fi de ordinul miilor.