Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde: „Spre toamnă iarnă, oamenii nu-și vor putea plăti facturile. Pericolul pentru clasa politică este în AUR”

Vladimir-Ionas

Vladimir-Ionas

„La nivel de comunicare, guvernul este foarte optimist. Dar în rândul societății, lucrurile se văd altfel. Creșterea economică vine din cauza consumului. După pandemie, românii au plecat vara masiv din țară. Creșterile de prețuri au adus profituri tot statului. Oamenii nu simt creșterea economică. Binele statului este susținut de cetățenii români. Spre toamnă iarnă, oamenii nu-și vor putea plăti facturile. Pericolul pentru clasa politică este în AUR. AUR va fi foarte vocal, a atacat tema facturilor, pe ministrul energiei. Și USR poate să crească. Oamenii s-ar putea îndepărta și mai mult de politic. Participarea reală a românilor a ajuns la 27-28%. Partidele mari nu pierd la vot ci cresc, pentru că scade prezența la vot. Electoratul USR se îndepărtează de politic. PSD și PNL sunt avantajate de o prezență mică la vot. Factorii participării în 2024 vor fi candidații la prezidențiale. Dacă candidații la Președinție vor avea carismă, vor fi locomotive pentru toate tururile de alegeri din 2024. (…) Eu cred că rocada va avea loc. PNL și PSD nu au interes să rupă coaliția. Ruperea coaliției ar fi un dezastru pentru Iohannis și PSD. Liderilor PNL le va conveni să nu aibă premier anul viitor, ca să nu deconteze. Va fi greu pentru PSD să se rupă de la finanțare. Niciun lider actual din România nu este capabil să tracteze electoratul nemulțumit”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vladimir Ionaș crede că participarea românilor în alegerile din 2024 va depinde și de carisma candidaților din alegerile prezidențiale:

„Pentru prezidențiale, campania va începe de la mijlocul lui 2023. Parlamentarele și localele ar putea fi comasate. Prezență ridicată va fi în alegerile locale. Alegerile parlamentare vor avea prezență scăzută. Prezidențialele depind foarte mult de candidați și șansele lor. Dacă vor fi candidații apropiați în sondaje, prezența poate crește. Și dacă vom avea un candidat radical în alegeri, prezența poate crește. Mircea Geoană, venind de la NATO, nu mai poate fi acuzat de ce-a fost acuzat în 2009. Mircea Geoană ar putea atrage o parte a electoratului care nu votează PSD. Ar fi un câștig ca PSD să-și facă alegeri interne pe bune. Ne place sau nu, Firea este unul dintre liderii PSD. Rafila, Ciucă și Geoană se bucură de o cotă de încredere ridicată, dar nu datorită activității politice (…). Astăzi, Nicușor Dan nu mai are nicio șansă pentru primărie. Problema lui Nicușor Dan ține de susținerea politică. E greu de crezut că PNL și USR îl vor mai susține pe Nicușor Dan. Probabil Ciprian Ciucu va dori să fie candidatul PNL la Primăria Capitalei. Dacă vor fi candidați separați, voturile se disipă și nu au nicio șansă să câștige Primăria. Candidatul PSD va pleca cu o șansă în plus pentru Primăria Capitalei. Nu văd USR susținându-l pe Nicolae Ciucă. Partidele construite de Cioloș nu au reușit să treacă pragul electoral. Probabil USR va încerca să aducă un candidat atrăgător pentru societatea civilă. Eu nu cred în zvonurile cu Iohannis la NATO. Iohannis la NATO – este un fel de frustrare a societăților mici. Funcția de secretar general al NATO este una de reprezentare. Boris Johnson are mai multe atu-uri decât Iohannis.

Despre problemele lui Nicolae Ciucă cu plagiatul, Vladimir Ionaș nu avea alte așteptări având în vedere că este imposibil să faci un doctorat în 3 ani și să mai stai și pe front. În problema pachetului legilor securității naționale, sociologul crede că reacțiile președintelui Iohannis dar și lipsa de reacție a politicului ne-au arătat că avem „o problemă uriașă” la nivel de societate:

„Mi-e foarte greu să mai iau în serios o discuție despre plagiat după momentul Laura Codruța Koveși. Eu privesc magistrații din România după model american. În cazul plagiatului lui Ciucă, eu nu aveam așteptări. Este imposibil să faci un doctorat în 3 ani. Problema lui Ciucă: era șeful statului major și a ajuns imediat ministru și premier. Ciucă nu înțelege cât de importante sunt în politică transparența și comunicarea. Premierul României și-a spus după 4 zile punctul de vedere cu privire la discursul lui Viktor Orban. În cazul Ciucă, nu a mai fost construită campania de ură împotriva unui om sau unui partid. Pe Ciucă s-a construit imaginea că e omul lui Iohannis. Oamenii nu mai au încredere în justiția din România. Nu se pot da OUG-uri pe Justiție doar când ministrul Justiției este de la PSD. (…) Din punct de vedere al comunicării, războiul a venit perfect. S-a găsit un vinovat pentru tot: Vladimir Putin. Problema liderilor va fi atunci când războiul se va termina. Este greu de înțeles de ce au fost opinii contrare publicării draft-urilor legilor securității naționale. Drafturile legilor securității naționale ne-au arătat o problemă uriașă. Românii nu sunt interesați că țara este săracă, oamenii au alte priorități. Mulți români se uită la ziua de mâine. Presa nu mai este interesată să pună presiune pe clasa politică. A fost o totală lipsă de interes în a da răspuns unei părți a societății”.

Războiul și crizele economice generate au arătat și capacitățile clasei politice europene. În plus, în noiembrie vor fi alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite. Vladimir Ionaș a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, că el crede că în SUA vor câștiga republicanii:

„O clasă politică mai slabă decât este acum în Europa nu cred că a mai existat vreodată. Multe dintre probleme pleacă de la tehnocrații de la Bruxelles. În Italia vor fi două partide radicale care vor câștiga alegerile. În Bulgaria va fi greu de construit o majoritate clară. În Franța, Macron nu mai putere parlamentară. În Germania, SPD este pe locul 3 în sondaje. Mă sperie că oamenii politici nu au soluții. Europa va avea foarte multe probleme. (…)

Sunt cele mai importante alegeri din SUA din ultimii 15 ani. Majoritatea circumscripțiilor vor fi câștigate de republicani. S-ar putea să existe o comisie de anchetă pe Hunter Biden. Președintele Biden a pierdut foarte mult la încredere și favorabilitate. Democrații au foarte multe probleme în SUA. Și la republicani e o tabără care nu-l mai vrea pe Trump. Ron Desantis are un profil asemănător cu Trump, dar este mai moderat. În cursa internă va intra sigur Donald Trump dar nu știu dacă va câștiga nominalizarea. Cu Donald Trump la Casa Albă democrații vor avea de mâncat o pâine în opoziție”.

Exit mobile version